nieuws

Grote bouwplannen rond NS-station Moerwijk

bouwbreed

NS-station Moerwijk in Den Haag wordt de komende jaren uitgebouwd tot een belangrijk regionaal vervoersknooppunt. Moerwijk wordt een van de zes Haagse stations aan de Stedenbaan, het traject waarlangs treinen met een hogere frequentie dan nu de steden in de zuidelijke Randstad met elkaar gaan verbinden.

Als gevolg van de opwaardering tot halte aan de Stedenbaan worden station Moerwijk en zijn directe omgeving drastisch opgeknapt. Dit maakte de Haagse wethouder Max Norder gisteren bekend.
Uitgangspunt van het Stedenbaan-project is de aanliggende stations te herscheppen in moderne woon-, werk- en verblijfsgebieden, onder meer door de bouw van woningen, kantoren, winkels en recreatieve voorzieningen. Voor Moerwijk houdt dit in ieder geval de bouw van duizend tot 1500 woningen in. Een groot aantal ervan moet tevens geschikt zijn om er te werken. In de nota van uitgangspunten Knoop Moerwijk noemt de gemeente Den Haag als voorbeelden lofts en atelierwoningen.
Maar er staat meer te gebeuren, al zijn over de uiteindelijke invulling van het stationsgebied nog geen knopen doorgehakt. De huidige omgeving bestaat uit een voormalig bedrijventerrein aan het Laakkanaal en verder uit een woonwijk en enkele drukke verkeerswegen. Den Haag wil een einde maken aan deze versnippering en meer eenheid in het gebied brengen en door station en omgeving beter op elkaar te laten aansluiten.

Zwembad

Dat kan volgens de Nota door rond het station pleinen met winkels te bouwen, een brug voor het langzaam verkeer over het kanaal aan te leggen en de spooronderdoorgang te verbreden. Er wordt ook gedacht aan de bouw van een zwembad, een sportschool en een gebedsruimte.
Het station krijgt een overstapfunctie voor treinreizigers uit de richtingen Gouda, Dordrecht en Schiphol. Zij kunnen straks op Moerwijk overstappen op de bus of de tram naar het centrum van Den Haag of naar het Westland en de kust. Belangrijke lokale bus- en tramverbindingen krijgen daarom een halte bij het station.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels