nieuws

Gordijnen van beton bewegen bijna als textiel

bouwbreed

Beton leent zich voor talloze toepassingen. Memux Architectural Design uit Wenen maakte een betonnen gordijn. Het gordijn heeft inmiddels een ‘reddot design award, best of the best 2008’ gekregen en het won vorig jaar de Oostenrijkse ‘Adolf Loos Staatspreis Design 2007’.

Het betonnen gordijn heeft veel weg van steengaas, maar is flexibeler. Ook bevinden de betonnen ‘kussentjes’ zich niet op de kruispunten, zoals bij steengaas, maar tussen de draden en over de draden heen. Daardoor hangt en plooit het ‘weefsel’ zich als van een gordijn van textiel. De basis wordt gevormd door geotextiel of soepel staaldraad.
Betonnen gordijnen hebben dezelfde functie als gewone gordijnen, ze houden de zon tegen, isoleren, sluiten af en zijn decoratief. Ze zijn zowel binnen als buiten te gebruiken, bestand tegen warmte en kou. Volgens Memux beweegt een betonnen gordijn zachtjes in de wind en maakt daarbij een eigen geluid. De gordijnen kunnen in grijs of gekleurd beton worden uitgevoerd, waarbij de ontwerper kan spelen met afmetingen en patronen.
Het grijze gordijn van Memux is uitgevoerd door Oberhauser 0x26 Schedler Bau in Andelsbruch, Oostenrijk.

Reageer op dit artikel