nieuws

Glasharde leugens van DistriChip voor rechter

bouwbreed Premium

DistriChip-directeur Hans de Vroome heeft keihard gelogen voor de rechter over de aanbesteding van de verkooppunten voor de OV-chipkaart. Dit zegt MKB Nederland.

De branche-organisatie is verbijsterd dat de openbare aanbesteding geen enkele geschikte kandidaat heeft opgeleverd. Zij ziet daarin het bewijs dat de door DistriChip gestelde eisen voor deelname wel degelijk disproportioneel zijn geweest. En dat de huidige Aanbestedingswet dringend aanpassing behoeft.
MKB-Nederland heeft van meet af aan bezwaar gemaakt tegen de aanbestedingsprocedure van DistriChip, dat verantwoordelijk is voor de distributie van de OV-chipkaart. De extreem hoge eisen – een jaaromzet van 10 miljoen over de afgelopen drie jaar en 700 distributiepunten – zetten vrijwel alle bedrijven die nu nog de strippenkaart verkopen, buitenspel.
De rechtbank in Arnhem oordeelde eind vorige maand in kort geding echter dat er voldoende ondernemingen overbleven die wel in aanmerking komen. Maar dat blijkt nu dus niet het geval. DistriChip-directeur Hans de Vroome bevestigt dat de aanbestedingsprocedure “geen doorslaggevende kandidaat” heeft opgeleverd. De Vroome zegt dat hij “ook helemaal niet had verwacht dat een partij aan alle voorwaarden zou kunnen voldoen.”

Kort geding

Dit staat echter haaks op zijn beweringen tijdens het kort geding van vorige maand. Voor de voorzieningenrechter in Arnhem heeft DistriChip gesteld dat heel veel bedrijven – van Fleurop tot tankstations – serieus kans maakten op de opdracht. De rechter heeft toen gezegd dat in dat geval de procedure niet in strijd is met de wet. Als nu blijkt dat niemand aan de voorwaarden kan voldoen en dat – aldus De Vroome – dat ook nooit de bedoeling was, heeft DistriChip glashard gelogen en is sprake van een schijnaanbesteding, aldus MKB-Nederland. Het is daarom niet meer dan logisch dat de procedure wordt overgedaan.

Reageer op dit artikel