nieuws

‘Geen toekomst voor slecht appartement’

bouwbreed

Eigenaren van appartementen met een slecht functionerende VvE en veel achterstallig onderhoud kunnen zich opmaken voor een forse daling van de waarde van hun bezit.

Frank van Loon, directeur collectief ledenbelang van de Vereniging Eigen Huis, toont zich somber over hun toekomst. Zo gauw de woningmarkt meer ontspant, zullen de verkoopprijzen van deze categorie huizen hard naar beneden gaan. “Dat zal ten koste gaan van de eigenaren maar ook van de maatschappij als geheel”, voorziet hij.
Ook NVM-voorzitter Ger Hukker is zich bewust van de tikkende tijdbom. De problemen concentreren zich in het goedkopere segment waar kopers met een laag inkomen maximaal hebben geleend om te kunnen kopen. “Die mensen hebben nauwelijks genoeg centjes om de vele kosten, hypotheek, energierekening, ozb, te betalen. Wordt nu besloten: we gaan het onderhoud van al die woningen op niveau brengen, dan breekt de pleuris uit.”
Het tweetal roert de tong op een bijeenkomst in Alkmaar over de toekomstwaarde van appartementengebouwen met slapende verenigingen van eigenaren. Initiatiefnemer is Actus Notarissen dat de feestelijke ingebruikname van nieuwe huisvesting aangrijpt voor het agenderen van een serieus probleem.
Volgens Hukker wordt een slechte staat van onderhoud wel (deels) verdisconteerd in de prijs. Goed nieuws kan hij daarvan niet maken, want hierdoor gaan de huizen naar navenant armere kopers. Juist de bouwvalligheid maakt het huis voor hen bereikbaar. De enorme renovatiekosten kunnen zij zeker niet opbrengen.

Kongsi

Amerika kent nu de prijs van overmoed en luiheid, ziet Van Loon, “maar Nederland moet ook oppassen. De problematiek is hier anders maar net zo goed ernstig”. Oorzaak: “Ruimtelijke ordeningsbeleid, extreem stijgende grondprijzen, vereveningen, het zelfrealisatiebeginsel: het is één grote kongsi met als resultaat hoge woningprijzen.”
Lang ging dit ‘goed’. “Rijp en groen, kwaliteit of niet, de prijs ging omhoog. Er is nu nauwelijks prijsverschil tussen goede en slechte kwaliteit. Dat kan niet zo blijven.”
Hij legt de bal ook bij de makelaars en taxateurs vanwege hun manier van waardebepaling: ongenuanceerd kijken zij daarvoor naar opbrengsten van vergelijkbare appartementen.
Volgens Van Loon is het hoog tijd dat iedereen wakker wordt. Actus Notarissen en Pilaster VVE Beheer pakken in Alkmaar de handschoen op met de ontwikkeling van een ‘VvE-wekker’. Dit wordt een standaard opstartpakket met praktische hulp om van een slapende VvE een actieve te maken.

Reageer op dit artikel