nieuws

Gebouw van Wiel Arets in Ar chitectuurinstituut

bouwbreed

Voor het eerst in zijn bestaan toont het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) geen afbeeldingen en maquettes van architectuur, maar architectuur zelf. In Zaal 1 van het NAi is een compleet gebouw neergezet.

Op het eerste gezicht heeft het paviljoen dat Wiel Arets Architects ontwierp veel weg van een duister mausoleum, maar erdoorheen wandelend blijkt het bouwwerk van houtskeletbouwelementen beduidend veelzijdiger.
Je kunt er doorheen, onderdoor en via een brug er achteruit. Of met een langgerekte trappartij naar de verdieping die is uitgevoerd met een compleet glazen gevel. Afhankelijk van de lichtinval is deze gevel dan eens transparant is en dan weer ondoorzichtig. Objecten en meubelstukken lijken te zweven doordat de hele installatie is afgewerkt met een glimmend zwarte coating. Interactieve geluidssystemen, veranderbare lichtpatronen, videoprojecties en games dragen bij aan een steeds veranderd beeld en bezorgen de bezoeker een voortdurend wijzigende ervaring van de ruimte.
“Behaaglijk Vreemd”, noemt Arets zijn creatie, die wat hem betreft naadloos past in een serie koffiekopjes, staafmixers en suikerscheppen die hij eerder ontwierp. “Architectuur moet een middel zijn om iets mogelijk te maken, net als industrieel design”, vertelt een geestdriftige Arets tijdens de publieksopening. Schoonheid was bij de ontwerpopgave geen criterium, want dat, vindt Arets “is iets waaraan je went. “De uitdaging was architectuur ‘pur sang’ te bedenken, iets dat van alles kan zijn.”

Disciplines

Dat laatste was een welbewuste voorwaarde aan het ontwerp, want de komende twee maanden trekken een stuk of veertig publiekshappenings langs en door het bouwwerk heen. Variërend van klassieke concerten, theater- en filmvoorstellingen, disco en interactieve videoprojecties tot debatten, diners en performances. Het NAi zoekt op die manier bewust het contact met andere disciplines. Er is zelfs een vaste bar in het paviljoen, die het Rotterdamse bureau 2012 Architecten volledig bouwde uit restmateriaal van de installatie van Arets.
“We willen meer bieden dan een vlootschouw van historische prestaties”, vertelt NAi-directeur Ole Bouman over de achtergrond van het project. “Daarom laten we architectuur zien als zichzelf, als middel om dingen mogelijk te maken.”

Reageer op dit artikel