nieuws

Flatgebouw in Ålesund stort in

bouwbreed

Door een aardverschuiving is gisteren een flatgebouw van zes verdiepingen in het Noorse Ålesund ingestort en vervolgens in brand geraakt. Gevreesd wordt dat vijf bewoners van het pand om het leven zijn gekomen. De aardverschuiving moet volgens bouwkundige waarnemers in de hand zijn gewerkt door grote temperatuurschommelingen. Ook is tijdens de bouw gebruikgemaakt van explosieven. Daardoor is de stabiliteit van de grond achter het pand verloren gegaan.

Door een aardverschuiving is gisteren een flatgebouw van zes verdiepingen in het Noorse Ålesund ingestort en vervolgens in brand geraakt. Gevreesd wordt dat vijf bewoners van het pand om het leven zijn gekomen. De aardverschuiving moet volgens bouwkundige waarnemers in de hand zijn gewerkt door grote temperatuurschommelingen. Ook is tijdens de bouw gebruikgemaakt van explosieven. Daardoor is de stabiliteit van de grond achter het pand verloren gegaan.
In hoeverre sprake is geweest van beoordelings- en/of berekeningsfouten zal echter nog nader moeten worden vastgesteld. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Ålesund is van plan het hele bouwproces onder de loep te nemen. Ingenieursbureau Rambøll, adviseur bij de bouw van de flat, is ervan overtuigd dat alle vereiste voorzorgsmaatregelen in acht zijn genomen. “We hebben de rotspartij volgens alle regels gewaarborgd met bergbouten en het kan niet anders of de zaak moet uitgezet zijn geraakt door dooi en vorst”, zegt Rambøll-ingenieur Steinar Trygstad.

Reageer op dit artikel