nieuws

EVO roept op tot snel heropenen IJzeren Rijn

bouwbreed Premium

De verladersorganisatie EVO vindt dat minister Eurlings (verkeer) haast moest maken met de heropening van de goederenspoorlijn IJzeren Rijn. Volgens EVO groeit het belang van de goederenspoorlijn alleen maar nu de files op de wegen alsmaar toenemen.

In een verklaring hebben de verladers positief gereageerd op de uitkomst van het overleg van Eurlings met de Tweede Kamer over de reactivering van de IJzeren Rijn en de onderhandelingen die daarover met Duitsland en België worden gevoerd. Eurlings verwacht dat er deze zomer een besluit kan vallen over de heropening en mogelijke aanpassingen aan het historische tracé. De Kamer steunt de minister.
Volgens EVO is de goederenspoorlijn tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied van groot belang voor het Nederlandse bedrijfsleven. De minister moet zich in de onderhandelingen wel sterk maken voor goede aftakkingen naar Venlo en Zuid-Limburg, vindt de organisatie. Ook moet er voldoende spoorcapaciteit op het Belgische en Duitse gedeelte van de IJzeren Rijn zijn. “Een investering hierin verdient zich dubbel en dwars terug, omdat de IJzeren Rijn in de toekomst van groot belang wordt voor afhandeling van de goederenstromen van en naar de Nederlandse handel en industrie”, stelt EVO. Volgens de organisatie blijkt uit prognoses dat in 2030 13.8 miljoen ton goederen per jaar worden vervoerd worden over de IJzeren Rijn.

Reageer op dit artikel