nieuws

Eurlings weigert gat bij aanleg ontbrekende A4 zelf te dichten

bouwbreed Premium

Minister Eurlings (verkeer) is vooralsnog niet bereid om zelf de miljoenen euro’s op te hoesten die Rijkswaterstaat tekort komt voor de aanleg van het ontbrekende stuk A4 bij het Brabantse Steenbergen.

De minister wil wel alles op alles zetten om te voorkomen dat het project meer dan een half jaar vertraagd wordt. Eurlings moest gisteren in de Tweede Kamer op het matje komen voor de problemen met het Brabantse deel van de A4. Vorige week werd bekend dat Rijkswaterstaat de aanbesteding van het ontbrekende wegdeel tussen Steenbergen en Dinteloord heeft opgeschort, omdat er problemen zijn met de financiering. Volgens de dienst zijn de prijzen van nog te verwerven grond en opstal “buitenproportioneel gestegen”. Daardoor is het budget van 170 miljoen euro niet toereikend meer en moeten er naar verluidt enkele tientallen miljoenen euro’s worden gevonden.
Het CDA deed gisteren een klemmend beroep op de minister om snel met een oplossing te komen. “Uitstel betekent dat de kosten nog verder oplopen”, aldus CDA-Kamerlid Ger Koopmans. Hij stelde voor dat de minister de problemen oplost door geld in zetten dat hij nu op zak houdt van projecten die vanwege de luchtkwaliteit vertraagd zijn.

Aquaduct

Volgens Eurlings kan dat niet omdat hij dit geld uiteindelijk wel nodig heeft voor de vertraagde projecten. De minister liet wel weten dat hij op korte termijn met de regio gaat bekijken hoe het gat gedicht gaat worden. Volgens Eurlings is versobering van het plan niet aan de orde en wordt er ook vastgehouden aan een aquaduct over de snelweg bij Steenbergen.
De minister erkende dat er nu vertraging optreedt, waarbij het nog maar de vraag is of de weg zoals gepland in 2012 opengaat. “Ik heb een ontzettende hekel aan vertraging en zal alles op alles zetten zodat het niet langer dan een half jaar is”, aldus de minister.

Reageer op dit artikel