nieuws

Dure combinatiebrandmelder slaat minder vals alarm en drukt kosten

bouwbreed Premium

Zijn de combinatiebrandmelders van Honeywell duur? De aanschafprijs ligt inderdaad boven die van traditionele brandmelders. Maar omdat ze minder vaak vals alarm slaan, sparen ze een veelvoud van de meerprijs, vindt Rick Love van Honeywell UK.

Smart4 noemt Honeywell zijn combinatiedetector. De fabrikant adviseert deze voor onder meer sportvoorzieningen en andere locaties waar vele mensen samen zijn en voor bijvoorbeeld banken, winkelcentra en luchthavens waar een vals alarm enorme financiële schade aanricht.
Smart staat voor ‘Self-optimising Multi-criteria Alarm Recognition Technology’, het cijfer 4 verwijst naar de vier detectoren die Honeywell in één behuizing combineerde: een sensor die koolmonoxide detecteert, een infraroodsensor die de hoeveelheid licht en eventuele vlammen meet, een optische rookdetector en een warmtedetector.

Afleiden

“Bij brand komen koolmonoxide, hitte en rook vrij”, verklaart Love de werking; “veel bij een grote en weinig bij een kleine brand.” En vlammen verspreiden infrarood licht. Honeywells Smart4 leidt uit deze vier elementen de ernst van een brand af. “Algoritmes schakelen de detectoren direct in de hoogste alarmstand zodra ze één van de elementen detecteren.”
Daarmee verkleint de kans op valse brandmeldingen. “Dat laatste wordt steeds belangrijker in Europa”, constateert Love. “Belangrijker nog dan een brand vroegtijdig detecteren.” De reden: kosten. Een vals alarm in bijvoorbeeld een winkelcentrum, een kantoorcomplex of een fabrieksgebouw kost geld.
Daarbij neemt het vertrouwen in een installatie af door een vals alarm. En met dat laatste ook het vertrouwen in de producten van de desbetreffende aanbieder. “Meervoudige detectoren geven minder vaak een vals alarm af dan enkelvoudige,” garandeert Love. “En infrarode detectoren blijken daarbij betrouwbaarder vlammen waar te nemen dan optische.”
Die accuratesse heeft voorlopig nog z’n prijs. De activiteiten bepalen of dat verantwoord is.

Reageer op dit artikel