nieuws

Dijkinspectie met satelliet en sensoren

bouwbreed Premium

De twee jonge bedrijven Hansje Brinker en Alert Solutions hebben de innovatieprijs voor dijkbewaking gewonnen. De bedrijven krijgen elk van het Rijk ruim vier ton om hun innovatieve technieken voor dijkinspectie verder te ontwikkelen.

Hansje Brinker, een spin-off van de TU Delft, werkt op basis van geavanceerde radarsatelliettechnologie. Het systeem van Alert Solutions uit Hilversum is gericht op de toepassing van sensoren op basis van chiptechnologie.
De twee bedrijven hebben tot begin 2010 de tijd om een prototype te ontwikkelen dat zich zelfstandig op de markt kan bewijzen. Hansje Brinker krijgt daarvoor 400.000 euro, Alert Solutions ontvangt 435.000 euro.
Verkeer en Waterstaat heeft de winnaars vrijdag bekendgemaakt. Hansje Brinker en Alert Solutions werden gekozen uit vijf bedrijven die vorig jaar door Rijkswaterstaat waren geselecteerd voor het proefproject Digidijk, een onderdeel van het waterinnovatieprogramma van de overheid.
Bij het concept van Hansje Brinker kunnen waterbeheerders met satellietgegevens de stabiliteit van een groot deel van de waterkeringen in Nederland monitoren. Het systeem kent ook een waarschuwingsfunctie, zodat er direct een melding komt als ergens een afwijking of instabiliteit wordt waargenomen.
Bij het systeem GeoBeads van Alert Solutions geven chips die als kleine meetstations functioneren, actuele informatie over de waterstaatkundige toestand van een dijk. In het hart van een waterkering kunnen de bewegingen en het vochtgehalte worden gemeten door de minuscule sensoren die in behuizingen zijn ingebouwd.

Reageer op dit artikel