nieuws

Deense vakbonden op verlies gezet

bouwbreed

De Deense bouwwerkgeversfederatie Dansk Byggeri gaat leden royeren die de cao’s omzeilen door buitenlandse werknemers minder te betalen dan de cao voorschrijft. Aanleiding is een zaak rond het Poolse bouwbedrijf Gal-Met. Dit heeft bij de rechter in eigen land verhaal gehaald, toen een Deense vakbond het bedrijf via arbitrage dwong het loon van een Poolse medewerker op te krikken naar Deens cao-niveau. De medewerker kreeg op basis daarvan een vergoeding van ruim 11.000 euro, het verschil cao en het uitbetaalde bedrag. De Poolse rechter besliste dat de betrokken werknemer het geld weer terug moest storten op de rekening van Gal-Met.

De Deense bouwwerkgeversfederatie Dansk Byggeri gaat leden royeren die de cao’s omzeilen door buitenlandse werknemers minder te betalen dan de cao voorschrijft. Aanleiding is een zaak rond het Poolse bouwbedrijf Gal-Met. Dit heeft bij de rechter in eigen land verhaal gehaald, toen een Deense vakbond het bedrijf via arbitrage dwong het loon van een Poolse medewerker op te krikken naar Deens cao-niveau. De medewerker kreeg op basis daarvan een vergoeding van ruim 11.000 euro, het verschil cao en het uitbetaalde bedrag. De Poolse rechter besliste dat de betrokken werknemer het geld weer terug moest storten op de rekening van Gal-Met.
Om dit soort affaires te voorkomen eist Dansk Byggeri dat de leden een verklaring ondertekenen dat ze zich aan de cao’s houden en geen gerechtelijke procedures aangaan. Dansk Byggeri erkent dat het effect van de verklaring eerder van morele dan van juridische aard zal zijn.

Reageer op dit artikel