nieuws

De storm

bouwbreed

Als olie op de golven tijdens stormachtig weer heeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken de Fed de rente stelselmatig verlaagd. Met in totaal 225 basispunten, 2,25 procentpunt dus, naar een niveau van 3 procent. Dit moet helpen de recessie in Amerika, die er volgens sommigen al is en volgens anderen nog niet, te keren.

Als olie op de golven tijdens stormachtig weer heeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken de Fed de rente stelselmatig verlaagd. Met in totaal 225 basispunten, 2,25 procentpunt dus, naar een niveau van 3 procent. Dit moet helpen de recessie in Amerika, die er volgens sommigen al is en volgens anderen nog niet, te keren.
Nu zijn er geleerden die menen dat de Europese Centrale Bank het Amerikaanse voorbeeld zal volgen. Die gaan ervan uit dat medio dit jaar de rente 50 basispunten lager zal liggen.
Nu heeft de ECB als taak de inflatie in toom te houden. Die is nu al enkele maanden rond de 3 procent terwijl 2 procent door de ECB als maximum wordt gezien. Toch kunnen de geleerden gelijk hebben. Anders dan ‘normale’ inflatie, is de geldontwaarding nu niet simpel op te lossen door renteverhoging. Bovendien loopt de centrale bank het risico dat de economie hier ook gaat stagneren. Dat is iets wat Trichet niet op zijn geweten wil hebben.
Intussen blijft de storm woeden op de financiële markten, mede aangewakkerd door berichten van enkele banken die voorspellen dat andere, met name Amerikaanse banken nog veel meer moeten afschrijven op hun subprime-hypotheken. Zo verwacht de Zwitserse bank UBS dat de afschrijvingen tot 600 miljard dollar kunnen oplopen.
De beleggers lijken zich daardoor steeds meer af te keren van aandelen. De goederentermijnmarkt biedt dan uitkomst. Alleen daardoor al is de goudprijs boven de 1000 dollar per troy ounce gestegen. Ook staatsobligaties mogen zich verheugen in ongekende belangstelling. Dat heeft weer als effect dat de lange rente wordt gedrukt. Die ligt nu 0,75 procentpunt lager dan in september op een niveau van 4 procent.
Niet te verwachten valt dat de economische onzekerheid snel zal verdwijnen. Daardoor kan de lange rente nog verder dalen waardoor de situatie dat de 10-jaarsrente onder de 3-maandsrente ligt, voorlopig aanhoudt.
Mocht Trichet besluiten om de rente toch te verlagen, dan zal dat in de tweede helft weer andersom kunnen zijn.
Beursgenoteerde bedrijven moeten dus nog even geduld hebben voordat er sprake zal zijn van aangroeiende beurswaarde. De storm raast voorlopig door.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel