nieuws

De droom van Abu Dhabi

bouwbreed

Abu Dhabi Op een halve kilometer voor de kust van Abu Dhabi is de Belgische baggeraar Jan de Nul begonnen met het opspuiten van 27 vierkante kilometer ‘Eiland van geluk’. Met de ontwikkeling van dit Saadiyat Island wil Abu Dhabi laten zien, dat het openstaat voor buitenlandse investeerders.

Abu Dhabi Op een halve kilometer voor de kust van Abu Dhabi is de Belgische baggeraar Jan de Nul begonnen met het opspuiten van 27 vierkante kilometer ‘Eiland van geluk’. Met de ontwikkeling van dit Saadiyat Island wil Abu Dhabi laten zien, dat het openstaat voor buitenlandse investeerders.
Het voor wonen en recreatie bedoelde eiland wordt opgedeeld in zes districten. Hoogtepunt is het Cultureel District, waar toonaangevende architecten opnieuw, maar nu nog grootser, uitbundiger en kostbaarder hun kunstje mogen opvoeren.
Want vanaf 2012 hoef je maar één keer in het vliegtuig te stappen om op dezelfde dag een bezoek te brengen aan Frank Gehry’s Guggenheim-museum en Jean Nouvels Louvre, respectievelijk linksvoor en rechts daarnaast op deze computersimulatie.
Verder naar rechts het ‘monsterlijk’ vormgegeven Concertgebouw van de Irakese ontwerpster Zaha Hadid en vervolgens het ingetogen Maritiem Museum van de beroemde Japanse architect Tadao Ando. Voor het museum ter nagedachtenis van Sjeik Zayid bin Sultan al Nuhayyan, tot 2004 staatshoofd van Abu Dhabi en president van de Verenigde Arabische Emiraten, is nog geen architect aangewezen.
Op het ‘Eiland van geluk’ worden enkel jachthavens aangelegd; het eiland wordt via twee nieuw te bouwen bruggen rechtstreeks verbonden met Abu Dhabi.
Artist’s impression: DPA Picture-Alliance
Tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel