nieuws

De aanbesteding

bouwbreed

Ook zo gelachen om de Belasting? Het zal je maar gebeuren als oppassende burger dat je vroegtijdig je aangifte hebt ingestuurd. Kun je het nog eens overdoen. Leuker kunnen ze het niet maken en gemakkelijker al evenmin.

Ook zo gelachen om de Belasting? Het zal je maar gebeuren als oppassende burger dat je vroegtijdig je aangifte hebt ingestuurd. Kun je het nog eens overdoen. Leuker kunnen ze het niet maken en gemakkelijker al evenmin.
Het probleem is de automatisering. Hebben we eindelijk een staatsecretaris van fiscale zaken die daar verstand van heeft, en dan gebeurt dit. Ze zullen het wel hebben aanbesteed met laagste prijs als gunningscriterium. Dan krijg je rotzooi, zoals iedere rechtgeaarde bouwer weet.
Toch is de oplossing simpel. Ruil gewoon de automatiseringsafdeling van de Belastingdienst met die van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Daarmee neemt de overheid dan meteen een hoop ergernis bij de burger weg. Niemand vindt het erg om geen bekeuring te krijgen.
Niet alleen de Belastingdienst had het zwaar, ook de belegger. Eerst kwam het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken met de vrolijke mededeling dat de kredietcrisis kleine banken wel eens de kop kon kosten. Vervolgens schreef ABN Amro 1,5 miljard euro af, waardoor de inmiddels vertrokken topman Rijkman Groenink voor de zoveelste keer zijn winstbelofte niet waarmaakte. Wat zullen de beleggers blij zijn geweest met de Koninklijke Schotten, Fortis en Banco Santander. Anders was alleen Groenink wijzer geworden van de bank.
Op de beurs domineerde intussen de onderbuik weer eens. Het schijnt maar niet te willen doordringen dat de Europese economie vrijwel geen last heeft van de Amerikaanse credit crunch. Een enkele bankier wist hier niet eens wat subprime hypotheken waren, al hadden ze wel de derivaten ervan in huis. Maar ja, Enthoven is niet beursgenoteerd en ABN Amro inmiddels ook niet meer. De schade blijft derhalve beperkt tot de financials.
Maar ook de blue chips zoals de bouwers willen maar niet hoger worden, integendeel ze blijven op en neer gaan. De aandelenhandel lijkt momenteel wel een aanbesteding: de laagste prijs regeert.

Reageer op dit artikel