nieuws

Commissie onderzoekt ruimtelijke ontwikkeling van luchthavens

bouwbreed Premium

Een commissie buigt zich binnenkort over de vraag welke rol en positie luchthavens hebben in de ruimtelijke omgeving van de luchthaven. Verkeersminister Eurlings kondigt het onderzoek aan.

Een commissie buigt zich binnenkort over de vraag welke rol en positie luchthavens hebben in de ruimtelijke omgeving van de luchthaven. Verkeersminister Eurlings kondigt het onderzoek aan.
De minister wil helderheid over de rol omdat luchthavens soms zelf de rol van ontwikkelaar op zich nemen. Eurlings wil weten of hierdoor publieke belangen in het geding zijn. Ook wil hij weten of de relatie tussen de luchthaven en Rijk, provincie, gemeente en andere ontwikkelaars op het gebied van de ruimtelijke ordening moet veranderen.
Eurlings stelt de commissie in naar aanleiding van de gigantische problemen rond het Groenenbergterrein van ontwikkelaar Chipshol. Die kreeg een bouwverbod opgelegd. Chipshol beweert dat Schiphol dit in gang zette om de ontwikkelaar te dwarsbomen. Op die manier zou de luchthaven het belangrijke stuk grond zelf in handen kunnen krijgen en ontwikkelen. De rechter veroordeelde Schiphol onlangs tot het betalen van een schadevergoeding van 19 miljoen euro.
De commissie moet breder kijken dan naar Schiphol alleen, schrijft Eurlings. Ook regionale luchthavens worden onderzocht.

Reageer op dit artikel