nieuws

Chipshol dreigt met nieuwe claims

bouwbreed

Ontwikkelaar Chipshol zal een schadeclaim van “honderden miljoenen euro’s” indienen bij de provincie Noord-Holland als zij blijft meewerken aan de aanleg van parallelle Kaagbaan van luchthaven Schiphol.

Dat heeft de gebiedsontwikkelaar laten weten in een brief aan gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Ook Provinciale Staten is op de hoogte gebracht.
Het provinciebestuur gaf onlangs aan de ruimtelijke reservering voor de nieuwe start- en landingsbaan te willen verlengen. Volgens Chipshol-directeur Peter Poot is dat besluit echter in strijd met afspraken tussen de ontwikkelaar en Noord-Holland
De twee schikten vorig jaar hun geschil over het bouwverbod op het Groenenbergterrein. Daarbij kreeg Chipshol een schadevergoeding van 12 miljoen euro én de belofte dat de provincie planologische medewerking zou verlenen aan de ontwikkeling van twee locaties bij de luchthaven.

Onmogelijk

De aanleg van de tweede Kaagbaan maakt de ontwikkeling van de twee bewuste bedrijfsterreinen (Groenenbergterrein en Chipshol Park Fase II) onmogelijk, beweert Poot. Volgens hem staat het de provincie – gezien de gemaakte afspraken – dan ook niet vrij mee te werken aan de komst van de zevende Schipholbaan.
De Chipshol-directeur eist dat Hooijmaijers zijn besluit onmiddellijk terugdraait. Gebeurt dat niet, dan kan de provincie een forse schadeclaim verwachten. “Die zal honderden miljoenen euro’s bedragen”, aldus Poot.

Afspraak

De gebiedsontwikkelaar voelt zich dan ook niet meer gehouden aan de afspraak met Noord-Holland dat zij geen claim zou indienen in verband met de vertraging op het project omlegging A9 Badhoevedorp-Zuid.
Volgens Hooijmaijers heeft minister Eurlings (verkeer) de provincie “dringend” verzocht de reservering voor de tweede Kaagbaan te verlengen. De gedeputeerde is voorstander van de nieuwe baan, omdat dan de overlast veroorzakende Aalsmeerbaan kan worden gesloten en het gebruik van de Buitenveldertbaan worden beperkt.
Hooijmaijers: “De huidige reservering loopt tot 1 april. Als we niet verlengen, maken we misschien een grote verbetering voor de leefomgeving onmogelijk.”

Reageer op dit artikel