nieuws

Cao-akkoord: met dank aan stakingen

bouwbreed

De werkgevers en werknemers in de kleinmetaal hebben na een kleine vier weken van actievoeren overeenstemming bereikt over een nieuwe cao.

De werknemers krijgen er de komende 22 maanden loon bij. Per 1 april komt er 3,5 procent bij en per 1 februari 2009 3 procent. Ook is er een extra scholingsdag per jaar afgesproken.
Aan de leeftijdsdagen wordt in de nieuwe cao niet getornd. Wel gaat een studiecommissie onderzoeken hoe daar na deze cao-periode mee moet worden omgegaan.
Om de branche aantrekkelijk te houden wordt het vakmanschap nu ook gewaardeerd. Daartoe komt er een vakliedentoeslag voor alle werknemers van 23 jaar en ouder. Per 1 februari 2008 is dat 200 euro en volgend jaar november 400 euro. Onderhandelaar Jan Berghuis van FNV Bondgenoten toont zich buitengewoon tevreden met het bereikte akkoord. “Dankzij de stakingen is het uiteindelijk een mooi akkoord geworden, waar de vaklieden in deze branche echt wat aan hebben.”
De bonden zullen het akkoord dan ook positief voorleggen aan de leden, aldus Berghuis. De cao-onderhandelingen liepen medio januari vast. Sinds 22 februari voerden de circa 400.000 werknemers in de sector actie. Daarbij werd het werk stilgelegd in een groot aantal bedrijven, waaronder Imtech, Worksphere en GTI.

Reageer op dit artikel