nieuws

Bouwbeurs Zuid-Nederland in teken van bouwresultaat

bouwbreed Premium

‘Een feest voor het bouwend zuiden’. Dat is wat beursorganisator Libéma voor ogen heeft met de derde editie van de tweejaarlijkse Bouwbeurs Zuid-Nederland van 11 tot en met 13 maart in de Brabanthallen in Den Bosch. De circa 150 deels concurrerende standhouders kregen als beursthema mee: Samenwerken aan een beter bouwresultaat.

“We willen dat bezoekers met trots en een positief gevoel weer naar buiten gaan”, aldus beursmanager Michiel Bos. Het gaat onverminderd goed in de bouw en daar kun je bij een regionale beurs op inspelen met typisch zuidelijke bouwthema’s, meent hij.
Bijvoorbeeld door aan te haken bij ‘Mooi Brabant’, een programmaplan van de provincie Noord-Brabant om met gerichte acties te komen tot betere woningbouwprojecten en bedrijventerreinen en mooiere landschappen. Zo is op de beursvloer een expositie te zien van aansprekende gerealiseerde en nog te bouwen projecten aan de hand van tekeningen en maquettes. Bos: “Ik denk dat we met een regionale beurs de trots van de regio kunnen laten zien. Het is een heel levende regio.”

Accentverschillen

In januari organiseerde Libéma in Assen voor de eerste keer een Bouwbeurs Noord-Nederland. De beurzen Zuid- en Noord-Nederland lijken sterk op elkaar, alleen de accenten verschillen per regio.

Workshops

Met een breed aanbod verdeeld over ruim 175 stands, gericht op alle segmenten in de bouw, en een uitvoerig programma met lezingen en workshops lijkt de opzet van de Bouwbeurs Zuid-Nederland sterk op de vorige editie. “Voor een regionale beurs is het heel uitgebreid”, meent Bos.
Er is een aantal veranderingen vergeleken met de beurs in 2006. Om bezoekers niet te laten verzuipen in het enorme informatieaanbod is gekozen voor clustering van de onderwerpen, zodat ze hun weg op de beursvloer gericht kunnen vinden. Zo toont het themaplein Bouwlogistiek mogelijkheden voor een efficiënter bouwproces, richt het themaplein Renovatie 0x26 Onderhoud zich op oplossingen voor het verlengen van de levensduur van gebouwen en kunnen bezoekers zich op het speciale themaplein Energie Effiency verdiepen in vormen van efficiënt gebruiken van energie en comfortabel wonen, zoals isolatie, warmtepompen, zonneboilers en gebouwbeheersingssystemen.

Fundament

Het Fundament vormt het informatiehart van de beursvloer, het is de locatie waar demonstraties en voordrachten plaatsvinden. De onderwerpen hangen samen met het motto van de beurs ‘Samenwerken aan een beter bouwresultaat’. Aan bod komen bijvoorbeeld thema’s als: virtueel bouwen, energiebesparing, faalkostenreductie, gecertificeerde bouwplantoets en slimme bouwmethodes.

Betonpaviljoen

Het Betonpaviljoen met deelnemers uit verschillende disciplines binnen de betonbouw, zoals betonarchitectuur, betonmortel, gietbouw en prefab, had bij de vorige beurs al een prominente plek en krijgt nu een vervolg.
De betonbouwers bieden dagelijks een eigen informatie- en activiteiten programma, los van de voordrachten bij Het Fundament, grotendeels verzorgd door het Cement0x26BetonCentrum en het Gietbouwcentrum.

De aftrap

Dinsdag 11 maart om 12.30 uur is de aftrap van de Bouwbeurs Zuid-Nederland met drie sprekers. Martin Koning, programmaleider marktanalyse en wonen van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), schetst de vooruitzichten voor de bouw in het zuiden van het land. Paul Rüpp, gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling van de provincie Noord-Brabant, geeft uitleg over de provinciale benadering van collectief particulier opdrachtgeverschap. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, gaat in op het programma ‘Meer met minder’, een breed initiatief van overheid en bedrijfsleven om de komende jaren een groot aantal bestaande woningen en bedrijfsgebouwen minimaal 30 procent zuiniger te maken.

Drie dagen

De vorige bouwbeurs duurde vier dagen, nu is de organisatie in samenspraak met de standhouders teruggegaan naar drie dagen. Evengoed verwacht de organisator toch een groei van ruim 8.200 bezoekers in 2006 naar zo’n 10.000 dit jaar.
De Bouwbeurs Noord-Nederland trok ruim 9.100 bezoekers. De Bouwbeurs Zuid-Nederland wordt gehouden van 11 tot en met 13 maart in de Brabanthallen in Den Bosch en is dagelijks open van 12.00 tot 22.00 uur.

Reageer op dit artikel