nieuws

Bouw verovert midkap-index

bouwbreed

De bouw en aanverwante sectoren domineren na de jaarlijkse herschikking van de beursgraadmeters weer de midkap-index van de Amsterdamse effectenbeurs.

Arcadis, Draka, Eurocommercial Properties, Imtech, VastNed Retail en Wavin mogen zich sinds deze week midkappers noemen. De zes ondernemingen maakten op basis van de handelsvolumes van vorig jaar promotie vanuit de smallcap-index.
Aalberts Industries, BAM, Boskalis, Fugro, Heijmans en Wereldhave handhaven zich in de midkap, waarmee het aantal bouwgerelateerde bedrijven in deze index uitgekomen is op twaalf. Samen zijn ze goed voor een gewicht van ruim 50 procent.
Baggeraar Boskalis en bodemonderzoeker Fugro zijn met een gewicht van respectievelijk 9,08 en 9,41 procent meest prominent aanwezig in de midkap-index. BAM heeft een gewicht van 4,77 gekregen, 1,2 procentpunt minder dan vorig jaar. Heijmans zakte naar 1,62 procent.
Ballast Nedam, Grontmij, Hunter Douglas, Ten Cate hebben zich niet weten te ontworstelen aan de de smallcap-index en blijven een lokaal fonds. Zij hebben voor in ieder geval een jaar gezelschap gekregen van Eriks, Nieuwe Steen Investments en TKH, die uit de midkap zijn gedegradeerd.
De aex-index, waarin de meest verhandelde beursfondsen zijn opgenomen, telt nu vijf bouwgerelateerde bedrijven: Akzo Nobel, Arcelor Mittal, Corio, Hagemeyer en Unibail Rodamco.

Tevreden

Corio, afkomstig van de midkap, is zeer tevreden met zijn nieuwe plek. “Het is goed voor onze naamsbekendheid en het zorgt voor meer handel in het aantal”, aldus een woordvoerder van het vastgoedfonds. Corio ontstond in 2000 uit de fusie van Vastgoedfonds voor Institutionele Beleggers en Winkel Beleggingen Nederland. In 2003 kwam het bedrijf in de midkap terecht.
Hagemeyer verdwijnt mogelijk al weer snel uit de aex. Het technisch handelshuis wordt overgenomen door de Franse branchegenoot Rexel en verdwijnt daardoor van de beurs.

Reageer op dit artikel