nieuws

Boskalis en Van Oord in Ecoshape

bouwbreed

De natuur begrijpen en benutten in het ontwerp, dat is een van de doelen van Ecoshape en het programma Building with Nature. Dit zegt Boskalis-topman Peter Berdowski bij de opening van het instituut in Dordrecht.

Het kennisprogramma Building with Nature waarmee Ecoshape nu van start gaat, is een initiatief van Boskalis en Van Oord. Erkende kennisinstellingen, drie ingenieursbureaus, drie universiteiten Shell, IHC-Holland, de VBKO en twee overheidsdiensten bundelen daarin hun krachten. Doel is het ontwikkelen van nieuwe ontwerp-concepten voor de duurzame inrichting van kust-, delta- en riviergebieden waarbij wordt uitgegaan van ecologisch kansen, eco-dynamisch ontwerpen genaamd. Volgens Berdowski is de manier waarop de baggersector de uitdagingen op dit vlak aanpakt, een schoolvoorbeeld van winst voor iedereen. Winst voor mens en milieu doordat duurzame ontwikkeling in met name kwetsbare deltagebieden wereldwijd betere kansen krijgt en winst voor Nederland doordat projecten sneller gerealiseerd kunnen worden met een hogere kwaliteit. De baggeraars zelf hopen er uiteraard ook van te profiteren door een groter aandeel in de groeiende miliemarkt te veroveren, liet Berdowski weten.

Reageer op dit artikel