nieuws

Ballast en Strukton slaan opnieuw pps-slag

bouwbreed Premium

Ballast Nedam en Strukton zijn er opnieuw in geslaagd een belangrijk pps-project binnen te halen. De twee gaan het nieuwe detentiecentrum van Rotterdam ontwerpen, bouwen, onderhouden en beheren.

De aannemers maakten gisteren bekend dat zij bij de Europese aanbesteding van het werk als winnaar uit de bus zijn gekomen. De opdracht van de Rijksgebouwendienst heeft een waarde van 100 miljoen euro en een looptijd van 25 jaar. Vorige week sleepten Ballast Nedam en Strukton in combinatieverband al een ander prominent pps-werk binnen: het nieuwe rijkskantoor in Groningen. De waarde van die klus bedraagt 13,5 miljoen euro.
Als bouwcombinatie DC16 dienden Ballast en Strukton bij de Europese aanbesteding van het detentiecentrum wederom de economisch meest voordelige aanbieding in, oordeelde de Rijksgebouwendienst.
Ook de consortia K@der (Dura Vermeer en Imtech) en Chimaera (Van Wijnen Groep, Fortis Bank en Prisma Facility management) waren in de race voor het project. Het is overigens voor het eerst dat in Nederland een detentiecentrum via publiek-private samenwerking tot stand komt. Het complex bij Rotterdam Airport moet voor 1 juni 2010 klaar zijn.
De gevangenis, die de bestaande en tijdelijke detentiecentra in Rotterdam en Dordrecht moet vervangen, krijgt 320 cellen. Verder zijn 95 werkplekken, 210 parkeerplaatsen en een stalling voor 50 fietsen voorzien.
Behalve het ontwerp en de bouw neemt de combinatie ook de financiering, de facilitaire diensten, het onderhoud en het beheer voor 25 jaar voor zijn rekening. Volgens een woordvoerder van Ballast Nedam biedt dat grote financiële voordelen. “De levensduurkosten van het complex zullen lager zijn doordat alle diensten door één en dezelfde partij in onderlinge samenhang worden ontworpen, gefinancierd, uitgevoerd en geëxploiteerd.”

Reageer op dit artikel