nieuws

3D-modelleren voorkomt fouten

bouwbreed

Minder fouten in de bouwvoorbereiding en uitvoering, met als bonus een flinke tijdsbesparing. Na drie jaar onderzoek in eigen huis komt het Arnhemse ingenieursbureau ABT tot de harde conclusie, dat het ontwerpen van complexe projecten eigenlijk alleen goed kan gaan met 3D-software. Voor opdrachtgevers en architecten een duidelijk statement.

Ruimtelijk modelleren is het nieuwe modewoord, want tekenen in twee dimensies is eigenlijk achterhaald. Happy street, het Nederlandse paviljoen voor de World Expo 2010 in Shanghai is één van de grote opdrachten waarbij ABT het ‘platte’ tekenen met succes heeft vervangen door ruimtelijk modelleren. Eerdere oefenprojecten waren het nieuwe Joop van den Endetheater en een onderwijsvoorziening in Leeuwarden.
Ir. Gyuszi Florian, bij ABT verantwoordelijk voor de bouwkundige uitwerking van het Expo-paviljoen, legt graag uit waarom de stap is genomen. Volgens hem ‘dwingt’ 3D-software ontwerpers en adviseurs om vanaf de start in drie dimensies te denken. Potentiële knelpunten worden zo direct in kaart gebracht en opgelost. Bij 2D-tekenen komen die pas veel later aan het licht, of helemaal niet. “Met alle gevolgen van dien”, aldus Florian, “In het begin kost het meer tijd, maar dat verdien je later dubbel en dwars terug. Fouten voorkomen is altijd veel goedkoper dan achteraf herstellen.”
ABT is voor de test niet over één nacht ijs gegaan, zo maakt Florian duidelijk. “De omslag van 2D-tekenen naar 3D-modelleren is groot. Die stap kun je niet zomaar zetten. Drie jaar geleden zijn we daarom begonnen met het testen van het programma Revit, als eerste bij het nieuwe Joop van den Endetheater. Meer recent hebben we het gebruikt bij de uitwerking van een onderwijsvoorziening in Leeuwarden, een ontwerp van de Japanse architect Yushi Uehara.”

Hechter

Hij noemt de samenwerking tussen partijen door het gebruik van 3D-software veel hechter. “Om in een vroeg stadium alle benodigde informatie in het model te kunnen stoppen, heb je elkaar hard nodig. Groot voordeel is verder dat er niets tussen wal en schip valt: wijzigingen die één partij aanbrengt, zijn meteen voor iedereen zichtbaar. Nu is het vaak nog een kwestie van ‘zoek de verschillen’, aldus Florian.

Happy street

De Eindhovense architect/beeldhouwer John Körmeling is voorgedragen als ontwerper van het Nederlands paviljoen op de Expo 2010 in Shanghai in China. Happy street, het concept van Körmeling, bestaat uit huizen langs een route in een met een achtbaan te vergelijken bouwwerk. Bezoekers kunnen erlangs trekken en op verschillende manieren over de 450 meter lange straat en langs of door de huizen lopen. De bouw start eind dit jaar.
Het is vooral bij dit soort complexe geometrische vormen dat 3D-software vanaf nu steeds meer zal worden gebruikt, verwacht Ir. Gyuszi Florian van ABT: “Juist bij dat soort projecten is de winst van 3D-modelleren extra groot. Op elke gewenste plek kun je eenvoudig doorsneden en plattegronden genereren.”

Reageer op dit artikel