nieuws

Zonnegevel halveert stookkosten

bouwbreed

Een gebouw verwarmen zonder dat er CO2 vrijkomt, is mogelijk met de zonnegevel. Dit constateren de adviseurs voor duurzaam bouwen van het Britse bureau Battle McCarthy.

Twaalf maanden onderzoek leerde de adviseurs tevens dat de zonnegevel het energieverbruik nagenoeg halveert. Daardoor komt er ook minder CO2in de lucht.
Battle McCarthy schrijft de zonnegevel in elk geval in Groot-Brittannië een goede toekomst toe; daar willen wet en regel dat in elk nieuw gebouw 10 procent van de energie uit duurzame bron komt. Met een zonnegevel voldoet zo’n pand ruimschoots aan die bepaling, menen de onderzoekers.
De zonnegevel bestaat uit geperforeerde metalen gevelplaten die zonnestralen opvangen. Het sys-teem warmt verse buitenlucht op die via de ventilatiekanalen door het gebouw circuleert. Een elektronische regeling draait de centrale verwarming lager naarmate de zonnegevel meer warmte levert.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels