nieuws

Zeven grote eilanden te koop

bouwbreed

Zeven particulieren kunnen binnenkort elk een eigen eiland van 1200 vierkante meter kopen in Hoogeveen.

Volgens de principes van de organische architectuur mogen ze daarna zelf hun woning bouwen.
“Organisch bouwen past goed bij onze wens om duurzaam en ecologisch te zijn,” legt projectleider Joop Trampe van de Drentse gemeente uit. “Het sluit goed aan bij de mogelijkheden die de natuur biedt.” De eilanden komen in een rij tegen de dijk van de Hoogeveense Vaart aan.
De wijk Erflanden, ten zuidwesten van het centrum, ontbeerde nog een mogelijkheid voor het exclusief wonen. Daarom nam de gemeente Hoogeveen architectenbureau Alberts 0x26 van Huut, dat onder meer tekende voor het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen, in de arm om een beeldkwaliteitsplan op te stellen. “Het gewone krijgt al ruimte genoeg,” vindt Trampe. Elk eiland krijgt daarom een ander thema, bedacht door landschapsarchitect Jorn Copijn.
Zo krijgen de eilanden die bomen, terp en zandheuvel worden genoemd elk een eigen vegetatie. Verder selecteerde de gemeente zeven architecten, die met de toekomstige bewoner een ontwerp maakt.

Ingeloot

Wie op 24 april wordt ingeloot en 400.000 euro neerlegt, is de trotste bezitter van een eiland. Vervolgens mag hij een woning van maximaal 5 lagen (1500 kubieke meter) plaatsen. “Dat kost zo’n 800.000 euro,” schat Trampe. Ook mensen met een (vrij) beroep aan huis en woongroepen zijn welkom.
Aansluitend organiseert Hoogeveen van 1 maart tot 12 mei de tentoonstelling ‘Organische architectuur, mens en natuur als inspiratie voor het bouwen’. Grondleggers van deze ontwerpvorm zijn onder andere Frank Lloyd Wright, Antoni Gaudi en Rudolf Steiner.

Reageer op dit artikel