nieuws

Woonwijk op oude veemarkt Doetinchem

bouwbreed

Het voormalige veemarktterrein in Doetinchem gaat binnenkort op de schop. De Houtkamphal moet wijken voor woningbouw, het buitenterrein wordt een ‘monumentale parkeerplaats’.

Het voormalige veemarktterrein in Doetinchem gaat binnenkort op de schop. De Houtkamphal moet wijken voor woningbouw, het buitenterrein wordt een ‘monumentale parkeerplaats’.
De Veemarkt, waar van 1880 tot 2001 handel werd gedreven, is voor Doetinchem van grote cultuurhistorische waarde. Met de herinrichting probeert de gemeente de herinnering aan de oorspronkelijke functie levendig te houden. Hekken, waar het vee aan stond vastgebonden, worden gerestaureerd, de bestrating wordt vernieuwd en oorspronkelijke gebouwen, zoals het stierenhuisje, krijgen een opknapbeurt. Het terrein wordt ingericht als parkeerplaats, met ruimte voor 120 auto’s.
De Houtkamphal, die in de jaren vijftig aan de Veemarkt werd toegevoegd, heeft niet genoeg waarde om te worden bewaard. Volgende maand gaat het gebouw tegen de vlakte. Daarmee ontstaat er plaats voor 41 woningen op ruime kavels die volgens particulier opdrachtgeverschap worden ontwikkeld. De nieuwe huizen moeten qua stijl aansluiten op de aangrenzende woonwijk De Pas, die gebouwd is in de jaren dertig. De uitgifte van de kavels begint naar verwachting voor de zomer.

Reageer op dit artikel