nieuws

Werkstraf voor sjoemelende boekhouder aannemer Moes

bouwbreed

De 63-jarige Kampenaar R.K., voormalig administrateur van Moes Bouwbedrijf, is door de Zwolse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur.

De rechter achtte bewezen dat de inmiddels ontslagen boekhouder tussen 2000 en 2005 zo’n 300.000 euro van het aannemingsbedrijf verduisterde. De man kreeg, naast een werkstraf, ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd.
K. heeft altijd beweerd dat hij in opdracht van de Moes-directie handelde. Die zou het geld gebruikt hebben om personeel zwart uit te betalen en opdrachtgevers om te kopen. De rechtbank hoorde daarover een groot aantal werknemers van Moes, maar vond uiteindelijk geen enkel bewijs van het bestaan van een zwartgeldcircuit bij de Zwolse bouwer.
Het bedrijf heeft de aantijgingen van zijn voormalige administrateur ook nadrukkelijk ontkend. Moes trachtte het ontvreemde bedrag te verhalen op K., maar moest vanwege het faillissement van de man uiteindelijk genoegen nemen met 30.000 euro.
Moes spreekt tegen dat er een deal is gesloten met K., waarbij de man maar 30.000 euro hoeft terug te betalen als hij voortaan zijn mond zou houden over het vermeende zwartgeldcircuit.

Vordering

Het overgrote deel van de 300.000 euro is nooit teruggevonden. Justitie houdt er sterk rekening mee dat de Kampenaar het geld heeft verstopt. Het Openbaar Ministerie zal daarom een ontnemingsvordering in te stellen, zo liet het twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak weten. De vordering zal er op neer komen dat K. het hele bedrag moet terugbetalen.
De openbaar aanklager had tegen de voormalig boekhouder een gevangenisstraf geëist van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Nog onbekend is of er hoger beroep wordt ingesteld.

Reageer op dit artikel