nieuws

VVD wil onderste steen brand Catshuis boven

bouwbreed

De VVD wil dat vandaag “de onderste steen boven komt” tijdens een spoeddebat met premier Balkenende over de brand in het Catshuis in 2004. Grote vraag is vooral waarom het kabinet na al die jaren alsnog besloten heeft de Rijksrecherche op de zaak te zetten.

Op verzoek van de oppositie moeten vandaag premier Balkenende en minister Hirsch Ballin (Justitie) zich verantwoorden over het onderzoek van de Rijksrecherche naar de brand in het Catshuis waarbij in 2004 een de 49-jarige schilder van het Vlaardingse schildersbedrijf De Goede Schilders om het leven kwam.
Het kabinet besloot een maand geleden tot het onderzoek nadat RTL Nieuwsberichtte dat politieke ambtsdragers hebben toegedekt dat bij het verwijderen van de waslaag van de vloeren van de ambtswoning thinner is gebruikt. Het gebruik van thinner binnenshuis is al jarenlang verboden.
Volgens de weduwe van de schilder hebben ambtenaren van de Rijksgebouwendienst de schilders aangezet het oplosmiddel te gebruiken omdat ze haast hadden met de werkzaamheden. Ook ambtenaren van Algemene Zaken zouden hebben geweten dat er thinner werd gebruikt, maar hebben dit jaren verzwegen.
De VVD wil vandaag van het kabinet weten wat de redenen voor het kabinet zijn geweest om de Rijksrecherche op de brand in de ambtswoning te zetten. VVD-Kamerlid Fred Teeven wil ook weten waarom de taakomschrijving van het onderzoek niet openbaar is gemaakt.
Het schildersbedrijf werd in maart 2006 door de rechter veroordeeld tot een boete van 15.000 euro. De rechtbank stelde dat de directeur moet hebben geweten dat er thinner bij de renovatiewerkzaamheden werd gebruikt omdat hij in die periode zelf in het Catshuis was geweest en de doordringende geur moet hebben geroken.
De rechtbank sprak ook het vermoeden uit dat ambtenaren op de hoogte geweest waren. Maar het gerechtshof in Den Haag oordeelde een jaar geleden dat er onvoldoende bewijs was dat de Staat schuld had aan de dood van de schilder. Sindsdien bleven er echter signalen opduiken dat de zaak in de doofpot is gestopt.
FNV Bouw maakt zich al langer hard voor een grondig onderzoek naar de zaak. De weduwe van de omgekomen schilder heeft gisteren premier Balkenende opgeroepen eindelijk eens openlijk toe te geven dat ambtenaren medeverantwoordelijk waren voor de brand.

Reageer op dit artikel