nieuws

Voorst in de fout bij aanbesteding

bouwbreed

De gemeente Voorst is bij aanbesteding van een opdracht voor archeologisch onderzoek in Twello zo in de fout gegaan, dat zij de procedure moet staken. Dat heeft de Zutphense rechtbank bepaald.

Voorst wilde het opgravingswerk, vooruitlopend op de bouw van een nieuwe woonwijk, gunnen aan ARC. Het archeologisch adviesbureau uit Groningen had als laagste ingeschreven en voldeed bovendien aan alle geschiktheidseisen die de gemeente had gesteld.
Volgens de rechtbank kan één van de selectiecriteria van Voorst de toets der kritiek echter niet doorstaan en moet de procedure daarom worden stopgezet.
De gemeente vroeg alle inschrijvers hun werkwijze te beschrijven en aan te geven hoe zij denken om te gaan met onverwachte vondsten. Maar in de aanbestedingsstukken maakte de gemeente niet duidelijk welke informatie voor haar relevant zou zijn en hoe zwaar deze zou worden gewogen.
“Daardoor is sprake van een gebrek aan transparantie”, concludeert de rechtbank in het vonnis. Volgens haar moet zwaar worden getild aan het zogenoemde transparantiebeginsel om “favoritisme en willekeur door de aanbestedende dienst” te voorkomen.
Van de Zutphense rechtbank heeft Voorst nu twee maanden de tijd gekregen om een nieuwe aanbestedingsprocedure op te starten. Of de bouw van de nieuwe woonwijk in Twello door de uitspraak vertraging oploopt, is vooralsnog onduidelijk.
De rechter boog zich over de aanbesteding op verzoek van archeologisch adviesbureau Becker 0x26 Van de Graaf. Het bedrijf uit Zevenaar beklaagde zich onder meer over de gestelde omzeteis van 1 miljoen euro. Die zou niet reëel zijn voor een dergelijke werk. Ook zou de omvang van het werk niet duidelijk blijken uit het bestek en miste Becker 0x26 Van de Graaf in de stukken duidelijkheid over meerwerk.
De rechtbank van Zutphen schoof deze bezwaren allemaal ter zijde, maar constateerde uiteindelijk dus wel een gebrek aan transparantie in de aanbestedingsprocedure.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels