nieuws

Virtueel 3D-tool helpt ontwerpteam

bouwbreed

In een 3D virtuele omgeving kunnen architecten en adviseurs als een team samenwerken. Al zijn adviseurs nog niet snel genoeg.

Hierop promoveert Hans Hubers maandag aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hubers gebruikt Virtools, een ontwikkelplatform voor multiplayer games. “In plaats van elkaar dood schieten, kun je ook samen een gebouw ontwerpen”, stelt de promovendus.
Hij concludeert dat zijn 3D-tool samenwerking tussen expertises vereenvoudigt. “Dat is bijzonder, want BIM (Building Information Modelling) is nog niet geschikt voor innovatieve architectuur; een architect moet nog erg veel data invoeren.”
Na invoering van de ontwerpeisen in Virtools, tekent ieder teamlid zijn eigen gebouw. “Je kunt niet met z’n allen hetzelfde potlood vasthouden”, legt Hubers uit. Later vergelijkt het team de versies en kiest het in overleg de beste oplossing.
Probleem is dat alleen de architect in staat blijkt om binnen een dag een gebouw in 3D te ontwerpen. Constructieadviseurs, installatieadviseurs en kostenadviseurs zijn gewend om in 2D te werken en zijn daarom langzamer.
Hubers adviseert daarom training voor de adviseurs, maar in zijn vervolgonderzoek wil hij de omgeving van Virtools zo programmeren dat iedereen weer zijn eigen vertrouwde tool kan gebruiken. Dan wil hij ook de aannemer betrekken.

Reageer op dit artikel