nieuws

Veroordeling Amercentrale is opsteker

bouwbreed

Van alle partijen betrokken bij de rechtszaak over het ongeval in de Amercentrale is de Arbeidsinspectie waarschijnlijk als een van de weinigen verheugd over het vonnis afgelopen donderdag.

Niet omdat de dienst zo nodig wil dat de constructeur van de bezweken steiger achter de tralies komt. De ontwerper lijkt meer dan genoeg gestraft voor zijn rol in het drama waarbij vijf gritstralers om het leven kwamen en drie zwaargewond raakten. Sinds het ongeval staat hij onder voortdurende psychiatrische behandeling. Twee jaar geleden nam hij ontslag bij zijn werkgever Albuko, omdat hij niet meer kon werken in de steigerbouwbranche. In de beklaagdenbank van het hof zat een gebroken man.
Maar als hij was vrijgesproken, waren de juridische verhoudingen tussen alle betrokkenen, ontstaan na de veroordeling bij de behandeling van de rechtszaak in eerste aanleg, compleet anders komen te liggen. Dan trof steigerbouwbedrijf Albuko minder of wellicht helemaal geen blaam, laat staan moederbedrijf Hertel of hoofdaannemer CMI van de ketelrevisie. Dat zou enorme gevolgen hebben voor de verdeling van de gevolgkosten van het ongeval.
De grootste overwinning boekte de Arbeidsinspectie feitelijk anderhalf jaar geleden al bij de veroordeling tot fikse geldboetes van deze drie partijen. Later werd daar nog de schikking met Essent aan toegevoegd, de eigenaar van de stoomketel in Geertruidenberg. Ook Essent ging niet vrijuit door het opstellen van veiligheidsplannen gedeeltelijk te delegeren en gecertificeerde aannemers in te schakelen. Essent had volgens de rechtbank een onduidelijke situatie laten ontstaan waardoor niet werd ingegrepen toen er signalen ontstonden tijdens de bouw dat de steiger niet sterk genoeg was.

Buiten schot

Bij rechtszaken naar aanleiding van arbeidsongevallen bleef de top van deze aansprakelijkheidsketen tot nu toe eigenlijk altijd buiten schot. Voor politierechercheurs en inspecteurs van de Arbeidsinspectie is het doorgaans gemakkelijker op zoek te gaan naar de spelers dicht bij het ongeval. Maar de gebrekkige organisatie die de omstandigheden schiep waardoor het ongeval kon onstaan, blijft meestal buiten schot. Daartoe is het in het geval van het Amerongeval dus niet beperkt gebleven.
Bij de Arbeidsinspectie en het OM is donderdag vast een flesje ontkurkt, de ontlading van vierenhalf jaar onderzoek in samenwerking met TNO. Even was het menselijk drama achter het ongeval naar de achtergrond gedrongen. Maar dat komt deze week weer keihard terug wanneer minister Donner de Tweede Kamer laat weten wat voor schadeloosstelling de nabestaanden van de slachtoffers van de bedrijven hebben ontvangen.

Reageer op dit artikel