nieuws

Studie naar effect molens op radar

bouwbreed

De NAVO doet onderzoek naar het effect van windmolenparken op de radar.

De NAVO doet onderzoek naar het effect van windmolenparken op de radar.
De windturbines, van soms meer dan 100 meter hoog blijken een ‘gat’ in de radar te veroorzaken waardoor overvliegende toestellen niet te volgen zijn. Dagblad The Timesheeft gisteren bericht dat de NAVO in actie komt op basis van een Brits onderzoek waarin het verrassende nevenefffect van windmolenparken naar voren komt.
Een speciale NAVO-commissie gaat bekijken welk nieuw onderzoek nodig is en komt met voorstellen over eventuele nieuwe richtlijnen. Een technische oplossing is nog niet voorhanden. Het Britse ministerie van Defensie verzet zich daarom tegen elk voorstel voor het bouwen van windmolenparken in de buurt van radarstations.
De ontdekking kan roet in het eten gooien van de ambitieuze plannen van de Britse regering om een derde van de energiebehoefte te halen uit windparken in zee.
Veel nieuwe windparken zijn gepland in de Noordzee of langs de Britse oostkust. Het zijn precies die plekken waar zich een aantal belangrijke radarstations bevinden voor de luchtverdediging.

Reageer op dit artikel