nieuws

Stout waant zich sterker dan allergrootsten

bouwbreed Premium

Regiobouwer Stout “Waarom zou ik vanuit Hardinxveld-Giessendam aan de slag willen gaan in een stad als Amsterdam?”, vraagt directeur Ad van Herk zich af. “Ik rij dan onderweg heel wat werk voorbij. Logistiek komen we veel beter uit door dicht bij huis te blijven”.

Van Herk presenteert zijn bedrijf als een onderneming zonder poespas. Volgens hem is Stout als middelgroot bedrijf effectiever dan de grote jongens, zoals BAM en Heijmans. De kneep zit in de persoonlijke benadering.
“Wij werken met mensen uit de regio. Je ziet momenteel een verschuiving. In de bouw bestaat een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. En wat gebeurt? Mensen van BAM, Heijmans maar ook andere grote aannemers melden zich bij ons aan. Bij ons sta je dicht op het werk. Ook vanaf de kant van de opdrachtgevers is ons bedrijf in het voordeel. Ik weet zeker dat schoolbesturen en corporaties blij zijn met een regionale onderneming te kunnen werken”.

Eeuwfeest

Stout grijpt zijn honderdjarig bestaan aan om in 2008 flink uit te pakken. Vijf vmbo-scholen zijn aan het werk gezet om, onder het motto “Bouwen in en aan de toekomst”, een kunstwerk te maken. De jury onder leiding van Elco Brinkman, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland, bepaalt in september welk idee een ereplek krijgt bij de hoofdvestiging in Hardinxveld-Giessendam.
Op 6 mei staat een seminar op het programma, met pittige inbreng van directeur-generaal Bert Keijts van Rijkswaterstaat en professor Hugo Primus.
De groep van tweehonderdmedewerkers kijkt vooral uit naar het tweedaagse uitstapje in september naar de Spaanse stad Barcelona.
De historie van aannemer Stout gaat terug naar 1902. Uit dat jaar dateren de eerste bouwactiviteiten van Marinus Stout. In 1908 sticht de pionier bouw- en aannemingsbedrijf Stout. “Die eerste zes jaren beschouwen we maar als zwart werk. We tellen vanaf 1908”, gniffelt Van Herk. Drie generaties – tot 1998 – is de familie Stout aan de onderneming verbonden. In de beginjaren wordt het brood verdiend met woningen en gebouwen voor scheepswerf De Merwede. Stout zit in de dubbele bodems, vult scheepsbodems met de beton als ballast. Kort voor de eeuwwisseling staat het bedrijf vooral bekend als hallenbouwer.

Timmerman

De huidige directeur-eigenaar Ad van Herk groeide als boerenzoon tussen de melkkoeien op in de Krimpenerwaard. Wilde timmerman worden, ging dus naar de lagere technische school. Kon heel aardig tekenen en greep in 1971 als vijftienjarige de kans dorp Bergambacht te verruilen voor de grote stad Rotterdam. Aan het Weena begon Van Herk als jongste bediende bij architectenbureau Leo de Jonge zijn loopbaan.
“In de avonduren deed ik de middelbare technisch school. Na vijf jaar vertrok ik bij De Jonge en werkte bij enkele andere architectenbureaus”.
In 1984 volgde de overstap naar de aannemerij. Adriaan van Erk uit zijn geboortedorp Bergambacht haalde hem over naar zijn onderneming te komen, een stevig bedrijf met zo’n honderd medewerkers. Waarom eigenlijk niet? Met de jaren stegen de ambities. Als 28-jarige heeft de jonge Van Herk al dertien jaar werkervaring opgebouwd.
In 1988 overlijdt Gerrit Stout, steunpilaar van de bouwer uit Hardinxveld-Giessendam. Amper 47 jaar oud. Zijn broer Martin Stout, de financiële man van de onderneming, waagt een telefoontje naar Bergambacht. “Wil je bij mij komen werken?”
Diezelfde avond zit Van Herk met zijn neus in de kaart. Waar ligt dat eigenlijk, Hardinxveld-Giessendam? Met de pont de Lek over en dan nog een half uurtje rijden? Waarom ook niet.
“Ik kwam bij een kleine plaatselijke aannemer. Omzet vijf, zes miljoen gulden. Twaalf medewerkers. Ik voelde me ineens een echte aannemer. De baas was de financiële man, had niet zo’n kijk op de aannemerij. Dus kon ik vlammen”.
Van Herk werpt zich vol energie op de onderneming. Wordt in 1988 voor 48 procent mede-eigenaar. Krijgt in 1998 – wanneer Gerrit als de laatste Stout-telg vertrekt – het gehele bedrijf in handen. De omzet is opgelopen tot 12 miljoen euro.

Hallenbouw

Bouwbedrijf Stout ontwikkelt zich tot een specialist in hallenbouw. Kort voor de eeuwwisseling komt 90 procent van de omzet uit de utiliteitsbouw. Au! Crisis! De geldstroom droogt op. De inzakkende conjunctuur deelt na de aanslagen in Amerika lelijke tikken uit.
Van Herk: “Als specialist ben je kwetsbaar. Dus hebben wij de verbreding opgezocht. Het huidige bedrijf staat op drie pijlers, die elk voor een derde van de omzet zorgen. Utiliteitsbouw: kantoren en bedrijfspanden. Utiliteit Plus: scholen en zorginstellingen. En dan nog de woningbouw”.
Recente projecten zijn de brede school De Waterlelie in Leidschendam (5 miljoen euro), appartementencomplex Thorbeckehuis in Hardinxveld-Giessendam (7 miljoen euro) en zorgcentrum Wijkestein in Wijk en Aalburg (12,5 miljoen euro). Alles uit de koker van Stout.
“Soms krijg ik de vraag het bedrijf om te dopen in Van Herk. Toen ik eigenaar werd, zei de oude Marinus Stout dat ik nu dan zeker wel de naam van het bedrijf zou veranderen. Ik had respect voor die man. Ik heb hem beloofd Stout te blijven. Prima naam”. n

Reageer op dit artikel