nieuws

Spaanse zonnetoren

bouwbreed Premium

Spanje beschikt over de eerste commerciële zonne-energie-elektriciteitscentrale van Europa. De krachtcentrale, PS10 genaamd, in Sanlucar la Mayor nabij Sevilla is een 11-megawatt installatie. PS10 gebruikt 624 beweegbare spiegels, elk met een oppervlakte van 120 vierkante meter, om zonnestralen te concentreren aan de bovenkant van een 115 meter hoge toren. Daar drijven zonneontvangers en een stoomturbine een generator aan die de elektriciteit opwekt. De centrale is de eerste in een reeks zonne-installaties. Tegen 2013 zullen die tezamen meer dan 300 megawatt produceren. Daarmee kan in de behoefte van geheel Sevilla worden voorzien (circa 180.000 gezinnen). Het project vergt een totale investering van 1,2 miljard euro.Foto: Reuters/Marcelo Del Pozo

Spanje beschikt over de eerste commerciële zonne-energie-elektriciteitscentrale van Europa. De krachtcentrale, PS10 genaamd, in Sanlucar la Mayor nabij Sevilla is een 11-megawatt installatie. PS10 gebruikt 624 beweegbare spiegels, elk met een oppervlakte van 120 vierkante meter, om zonnestralen te concentreren aan de bovenkant van een 115 meter hoge toren. Daar drijven zonneontvangers en een stoomturbine een generator aan die de elektriciteit opwekt. De centrale is de eerste in een reeks zonne-installaties. Tegen 2013 zullen die tezamen meer dan 300 megawatt produceren. Daarmee kan in de behoefte van geheel Sevilla worden voorzien (circa 180.000 gezinnen). Het project vergt een totale investering van 1,2 miljard euro.Foto: Reuters/Marcelo Del Pozo

Reageer op dit artikel