nieuws

Spaanse ACS: Meer winst en groter belang in Hochtief

bouwbreed Premium

Het grootste Spaanse bouwconcern ACS heeft de winst vorig jaar met een kwart opgevoerd naar ruim 1,5 miljard euro. De omzet ging met 54 procent omhoog naar 21,3 miljard.

Zonder de consolidatie van het energiebedrijf Unió n Fenosa komt de omzetgroei op 12 procent. Tegelijk met de presentatie van de cijfers deelde topman Florentino Pérez mee dat ACS haar belang in Hochtief van 25 naar 30 procent heeft opgevoerd.
De bouwdivisie leverde ACS 7,3 miljard van de omzet op, een toename met 8,9 procent. Binnen deze tak was openbare werken goed voor een groei met 13,1 procent. Het opdrachtenboek stond eind vorig jaar op iets meer dan 12 miljard, 12,7 procent meer dan eind 2006, waarmee voor 19 maanden werk in portefeuille is.
Behalve een lange reeks projecten in Spanje zelf werkt ACS – meestal als Dragados – onder meer aan autowegen in Ierland, Polen en Griekenland en aan de metro van New York.

Risico’s

De verdergaande internationalisatie, waarbij het buitenland nu goed is voor een kwart van de omzet, moet ACS in staat stellen de risico’s van de sterk inkrimpende bouw- en woningmarkt in eigen land op te vangen.
De beide andere grote poten onder het concern zijn industriële diensten en energie die respectievelijk bijna 5,5 en een kleine 6 miljard aan de omzet hebben bijgedragen. De focus ligt vooral op de energiedivisie waar ACS voor de komende vier jaar 7,8 miljard heeft uitgetrokken voor investeringen.
De laatste 2,8 miljard omzet komt voor rekening van milieu- en logistieke diensten. De deelnames in Abertis en Iberdrola en het 25 procent belang dat ACS vorig jaar al verwierf in Hochtief brachten in totaal 384 miljoen in het laatje.

Reageer op dit artikel