nieuws

SmartSoils ingeschakeld voor dichten lekken in Donaudijk

bouwbreed

SmartSoils, onderdeel van Deltares, heeft de opdracht verworven om met BioSealing lekken in de dijk langs de Donau in Oostenrijk te dichten.

Als een proefproject van 100 meter lengte bij Greifenstein tussen Passau en Wenen slaagt, zal de Delftse methode in licentie door Oostenrijkse specialisten op meer plaatsen langs de Donaudijk worden toegepast.
Bij Greifenstein en verderop langs de Donau laat de dijk sinds de bouw van een stuwmeer water door. Het Duitse bouwbedrijf Züblin en het injectiebedrijf Insomd, een dochteronderneming van Züblin, werden door energiemaatschappij Das Verbund ingeschakeld om de lekken te dichten, maar zijn daar niet in geslaagd.
Het aanbrengen van een 10 centimeter dikke Schmalwand (een mengsel van cement en bentoniet) om het dijklichaam van grind en klei waterdicht te maken, had maar beperkt resultaat. Er bleef water door de dijk sijpelen. Of het water onder de Schmalwand wegloopt of er doorheen komt, is niet duidelijk.
Volgens Vera van Beek, een ingenieursgeoloog van Deltares, zou BioSealing een goede oplossing kunnen zijn. Bij deze methode worden voedingsstoffen in de bodem geïnjecteerd die bacteriën in de ondergrond activeren en een erosie op gang brengen waarvan de deeltjes zich ophopen op plaatsen waar water wegloopt. Deze methode is in Nederland al meermalen met succes toegepast, onder andere bij de bouw van het aquaduct voor de hsl onder de Ringvaart in Haarlemmemeer.

Zandbodems

Van Beek: “Dat de methode werkt staat vast. Tot nu toe hebben we vooral ervaring opgedaan in zandige bodems. Een rivierdijk van kies en klei zoals in Oostenrijk hebben we nooit eerder behandeld. We zijn zeer benieuwd naar het resultaat.”
SmartSoils verwacht deze zomer een team naar Oostenrijk te kunnen sturen. Het wachten is op de officiële goedkeuring van het Hygiene Institut te Gelsenkirchen.

Reageer op dit artikel