nieuws

Rem Koolhaas ontwerpt Cremer-museum

bouwbreed Premium

Rem Koolhaas en Bjarne Mastenbroek van Search Architecten ontwerpen het Jan Cremer museum in Enschede. Het duo is gekozen uit een selectie van drie architecten die door supervisor Pi de Bruijn over de ontwikkeling van het door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek in Enschede was vastgesteld.

Het in de volksmond genoemde Balengebouw wordt gerenoveerd.
Het bakstenen gebouw, dat in de jaren vijftig werd gebruikt voor de opslag van katoenbalen, is aangewezen als gemeentelijk monument. Dat betekent dat er aan de buitenkant weinig mogelijkheden zijn om de verschijningsvorm te veranderen. Koolhaas en Mastenbroek hebben hun eerste ideeën geventileerd aan de gebouweigenaar woningcorporatie De Woonplaats en de stichting Jan Cremer. Er is nog geen sprake van een voorlopig ontwerp. Tot aan de bouwaanvraag in juni willen de architecten niets kwijt over hun ideeën.
De toren uit 1907 met de friesen en gedetailleerde pilasters zal in elk geval worden gehandhaafd.

Knelpunt

Het is nog onduidelijk wat er met achterliggende aanbouw uit 1937 gaat gebeuren; deze heeft weinig monumentale waarde. Groot knelpunt voor de architecten is de lage verdiepingshoogte van 2 meter 20. Deze moet worden aangepast om het museum annex expositieruimte te laten voldoen aan het Bouwbesluit.

Reageer op dit artikel