nieuws

Recyclebare dakbaan met ingebouwde zonnecellen

bouwbreed

Evalon-Solar zijn uit Duitsland afkomstige dakbanen met geïntegreerde zonnecellen. Nieuwkomer op de markt van zonne-energie Weka Daksystemen uit Giessenburg heeft ze aangebracht bij WTH Vloerverwarming.

Boven op het dak van WTH Vloerverwarming in Dordrecht is het behalve winderig ook droog, maar licht bewolkt. Goed weer voor de werknemers van WeKa Daksystemen, die hier bezig zijn met het aanbrengen van de laatste stroken Evalon-Solar, kunststof dakbanen met geïntegreerde zonnecollectoren. Maar voor de beste energieopbrengst kan het volgens commercieel adviseur Dick Groenenberg van WeKa Daksystemen beter helder en zonniger zijn.
De gemiddelde opbrengst komt uit op 50 kWh per vierkante meter per jaar, zo’n 20 procent meer dan de traditionele zonnecollectoren en 20 procent minder dan de allernieuwste typen collectoren. Daar staat volgens Groenenberg tegenover dat de kosten van de nieuwe collectoren vele malen hoger liggen dan Evalon-Solar. “Er komt hier een display te hangen met de opbrengst per dag”, zegt Rob Heuperman, directeur van WTH. Ook de CO2-reductie komt hierop in beeld. In Duitsland, thuisbasis van Alwitra, de fabrikant van de dakbedekking, zijn er al honderden daken van bedrijfspanden, overheidsgebouwen en onderwijsinstellingen voorzien van Evalon-Solar. Voor WeKa, sinds twee jaar de Nederlandse importeur van het product, is WTH in ons land pas de tweede toepassing, na installatiebedrijf Wemmers in Bleskensgraaf.

Energiezuinig

Voor Heuperman was dat geen belemmering. “Het past goed bij ons. We maken nu al gebruik van duurzame energie. We hebben een ongelooflijk energiezuinig pand. Van de elektriciteit die we gebruiken verwacht ik straks een derde van het dak te halen.” Zo’n 500 vierkante meter dakoppervlakte wordt voorzien van Evalon-Solar. Het gaat alleen om het dak van de extra verdieping die op een deel van het pand gebouwd wordt. Groenenberg: “Als hij alles had bedekt, had hij overgehouden.”
Dat WeKa in Nederland nog niet hard aan de weg timmert, ligt vooral aan het bedrijf zelf, legt Groenenberg uit. Het eerste jaar van het importeurschap was vooral een oriëntatiejaar, nu treedt het bedrijf meer naar buiten. “We proberen niet te hard van stapel te lopen. Je kunt jezelf ook voorbij lopen, dat komt de kwaliteit niet ten goede.”
WeKa concentreert zich voorlopig op daken van bedrijven. Particulieren ziet WeKa ook zeker als doelgroep, maar om die markt te bedienen is het bedrijf nog op zoek naar gekwalificeerde dealers, net als voor de zakelijke markt.
Als nieuwkomer op de markt voor zonne-energie startte WeKa Daksystemen uit Giessenburg op een lastig moment. Groenenberg: “Dit jaar willen we zo’n 5.000 vierkante meter dak verkopen en plaatsen. Het jaar erop willen we dat verdubbelen. Tussen drie en vijf jaar willen we per jaar 50.000 à 60.000 vierkante meter verkopen.” Voorwaarde om dergelijke prognoses te kunnen halen is wel dat de door de overheid aangekondigde subsidies voor schone energie ook inderdaad beschikbaar komen.

Stimuleringsregeling

Onlangs ging de Europese Commissie akkoord met de Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE), de opvolger van de MEP-regeling (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie). De exacte regels worden nog bekendgemaakt. Groenenberg verwacht dat de subsidiemogelijkheden de markt een nieuwe impuls kunnen geven. Na het stoppen van de oude subsidies eind 2006 lag de handel maanden stil. Na een stevige dip nam de belangstelling voor zonne-energie in de loop van vorig jaar langzaam weer toe door de stijgende energieprijzen.
Binnen Europa zijn grote verschillen in subsidiebeleid. Groenenberg is voorstander van een uniforme Europese regeling, met een tijdelijk karakter. “Voor een paar jaar is prima, daarna moet een product zichzelf kunnen bedruipen.” Met de komst van nieuwe stimuleringsmaatregelen en vanwege de stijgende energieprijzen, heeft het bedrijf er nu weer alle vertrouwen in.

Evalon-Solar

Bij Evalon-Solar gaat het om recyclebare dunne kunststof dakrollen met fabrieksmatig geïntegreerde silicium lichtreceptoren. Fabrikant Alwitra gaat uit van een levensduur van dertig tot veertig jaar. Er zijn geen speciale bouwkundige voorzieningen nodig en het dak blijft beloopbaar. Het dakafschot moet minimaal 4 procent zijn om te voorkomen dat er water op het dak blijft staan en de opbrengst (50 kWh per vierkante meter) achteruit gaat.
WeKa gaat uit van een terugverdientijd van zes tot zeven jaar. Hierbij is rekening gehouden met de nieuwe subsidieregeling. Zonder subsidie duurt het elf tot twaalf jaar voordat de investering voor de Solar-banen (zo’n 280 euro per vierkante meter, inclusief installatie en volledig operationeel) is terugverdiend. Alwitra werkt aan nieuwe producten met meer opbrengst, maar het is nog niet bekend wanneer die op de markt verschijnen.

Reageer op dit artikel