nieuws

Productie duurzame energie anderhalf procent gedaald

bouwbreed

De productie van duurzame elektriciteit is vorig gedaald van 6,5 procent van het binnenlands verbruik in 2006 naar 6 procent. Windenergie nam wel toe.

De oorzaak van de daling is halvering van de hoeveelheid biomassa die wordt bijgestookt in centrales, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een reden hiervoor is verandering in de subsidietarieven per 1 juli 2006.
Volgens het CBS varieert de inzet van biomassa sterk omdat de beslissing over meestoken afhangt van fluctuerende factoren zoals subsidietarieven, de prijs van biomassa, de prijs van fossiele brandstoffen en de maatschappelijke discussie over de duurzaamheid van biomassa.
Daar staat tegenover dat elektriciteitsproductie uit windenergie in 2007 met een kwart is toegenomen. Het aandeel windenergie is gestegen tot de helft van alle duurzame energie en daarmee de belangrijkste duurzame bron. De productie steeg vooral doordat eind 2006 en in 2007 nieuwe windmolens in gebruik zijn genomen.

Windmolens

Eind 2007 was de opgestelde capaciteit van de windmolens 1750 megawatt, 12 procent meer dan in 2006. Daarnaast was er in 2007 meer wind, waardoor de productie extra hoog was. Behalve de eigen productie importeert Nederland in toenemende mate groene stroom. In 2007 ging het in totaal om 10,5 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik, een derde meer dan in 2006.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels