nieuws

Ouderen geholpen met ‘tv-domotica’

bouwbreed

“Oma’s gebruiken geen pc”, weten AHT en CER en daardoor is domotica via de pc in de ouderenzorg nooit aangeslagen. “Oma’s kijken daarentegen wel televisie”, zeggen beide bedrijven, dus ligt de combinatie met domotica voor de hand.

Het systeem dat beide bedrijven bedachten, bestaat uit twee kastjes: een controlestation voor op de televisie en een schakelstation voor in de meterkast. De laatste heet FCDomus en kan op termijn ook meterstanden registreren en doorsturen. De eerste heet Ariana en verwerkt beelden van de satelliet of Digitenne en video van het internet. Door de combinatie van beide kastjes ziet een bewoner van bijvoorbeeld een verzorgingstehuis via internet op de eigen televisie wie er aanbelt en kan daarna via de afstandbediening de deur opendoen.
Fabrikant CER biedt zijn Field Commander Domus aan voor standaards als KNX/EIB, X10, EnOcean en ZigBee. Die zijn afzonderlijk en ook door elkaar te gebruiken. Communiceren doet het systeem via gsm of internet, bijvoorbeeld om een inbraak- of een brandalarm door te geven. Op termijn moet de elektronica de waarden van slimme energiemeters kunnen verzamelen en doorgeven aan het energiebedrijf. Een andere toekomstige functie is de besturing van cv-ketels via het Open Therm-protocol. AHT, de producent van de Ariana, gebruikt programmatuur die in samenwerking met de TU Delft is ontwikkeld.

Reageer op dit artikel