nieuws

Oosten Europa garantie voor forse groei Wienerberger

bouwbreed Premium

Wienerberger heeft vorig jaar zijn omzet met 11 procent opgevoerd tot 2,5 miljard euro. Belangrijke bijdragen komen van de in 2007 opgeslokte bedrijven Korevaar en Baggeridge.

“Voor Wienerberger geldt 2007 als een uitzonderlijk sterk jaar”, zegt bestuursvoorzitter Wolfgang Reithofer. “De geweldige groeicijfers van de eerste zes maanden hebben zich in de tweede helft van het jaar genormaliseerd. Motor van deze prachtige ontwikkeling waren, naast het gunstige weer in het begin van het jaar, de krachtige bouwactiviteiten in vooral Oost-Europa”.
In het oosten van Europa groeide de baksteenfabrikant met 16 procent tot een omzet van 198,7 miljoen euro. Vooral Polen maar ook Slowakije, Tsjechië en Roemenië bruisen van bouwlust. Voor belastingen, rente en afschrijvingen steeg de afzet in de regio met 76 procent.
“Dankzij de sterke groei in het oosten konden we de neergang in de Verenigde Staten, waar onze opbrengst bijna halveerde, en onze regio Centraal West-Europa meer dan compenseren”, zegt Reithofer.
De omzet in Noord-Amerika viel met 6 procent terug tot 72,8 miljoen euro. Het noordwesten van Europa bleek goed voor 230,1 miljoen euro, 12 procent meer dan het voorgaande jaar.
“Ondanks de algemene onzekerheid over de uitwerkingen van de financiële crisis in de Verenigde Staten, zijn we optimistisch over de toekomst. We gaan voor 2008 uit van een verdere uitbreiding van Wienerberger”, aldus Reithofer.
Vorig jaar investeerde het concern ruim 600 miljoen euro in de groei van de onderneming. Van het bedrag vloeide 120 miljoen euro naar onderhoud en verbetering van de bestaande fabrieken.

Reageer op dit artikel