nieuws

Ontwerpwedstrijdvoor Internationaal Strafhof Den Haag

bouwbreed

De ontwerpwedstrijd voor de huisvesting van het Internationaal Strafhof is begonnen. Wereldwijd mogen architecten een invulling bedenken voor het 72.000 vierkante meter grote terrein van de Alexanderkazerne in Den Haag.

De nieuwe permanente huisvesting tussen de duinen en de Van Alkemadelaan in Den Haag krijgt 1200 werkplekken, rechtszalen en facilitaire ruimten (maximaal 46.000 vierkante meter). Rijksbouwmeester Mels Crouwel, die de wedstrijd organiseert, wil dat het ontwerp flexibel uitbreidbaar is met driehonderd werkplekken, inclusief extra parkeergelegenheid.
Het Internationaal Strafhof is in 2002 opgericht voor de vervolging van verdachten van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
De huidige huisvesting van het strafhof in De Arc is volgens een woordvoerder te krap om de toekomstige groei op te vangen. Het terrein van de Alexanderkazerne heeft vele voordelen, waaronder de ligging vlakbij de Scheveningse gevangenis voor internationale verdachten of veroordeelden en de nabijheid van hoofdverkeerswegen.
De uiterste ontvangstdatum voor de inzendingen is 1 april. Daarna worden twintig deelnemers geselecteerd om een ontwerp te maken. Een internationale jury kiest eind oktober drie winnaars. De nieuwbouw moet over zes jaar klaar zijn.

Reageer op dit artikel