nieuws

Onderwaterkraan voor Jan de Nul

bouwbreed

Het Belgische baggerbedrijf Jan de Nul heeft een wel heel bijzondere Hitachi graafmachine aangekocht. Een ZX 870 werd door de firma Luyckx uit het Belgische Brecht omgebouwd tot een machine die in water tot vijf meter diepte kan werken.

In een persbericht laat Luyckx weten: “Door de steeds toenemende complexiteit van uitbreidingswerken in zeehavens en van 
landfallsvoor onderzeese pijpleidingen werd in overleg met Jan De Nul de mogelijkheid onderzocht om een graafmachine te bouwen die tot 5 meter waterdiepte kan werken. In samenwerking met de technische dienst en de afdeling scheepsbouw van Jan De Nul werd in een periode van 12 maanden een volledige graafmachine ontworpen en gebouwd die voldoet aan die eis, én aan extreem hoge klimatologische en bouwkundige eisen. Zo kan de machine zowel bij extreem lage als bij zeer hoge temperaturen (tot 50°C) worden ingezet.”

Een Hitachi ZX 870 werd de basis voor de ombouw van de nieuwe graafmachine, waarvan de firma Jan De Nul de licentie heeft aangekocht voor een periode van 3 jaar. De tewaterlating en het proefdraaien werden met goed gevolg uitgevoerd in Oostende en De Haan. Tijdens het testdraaien werd er onder andere een oude zinker uitgegraven.

Deze (water)hydraulische graafmachine zal wereldwijd worden ingezet. De eerste bestemmingen zijn Dubai, Qatargas in Qatar en Manifa in Saoedi-Arabië.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels