nieuws

OM vreest vrijspraak Koop en Bos

bouwbreed

Justitie vreest dat ook Koop-topman Henk Koop, voormalige Koop Tjuchem-directeur Fred V. en klokkenluider Ad Bos vrijuit gaan in hun strafzaken.

Dat bleek gisteren bij de regiezitting van de hoger beroepszaken tegen drie van de hoofdrolspelers in de bouwfraude-affaire.
Zowel Koop, V. als Bos wordt verdacht van omkoping. Volgens het Openbaar Ministerie fêteerden zij in 1997 rijksambtenaar J.J. op een golfreisje naar Schotland. Bos, toen nog technisch directeur van wegenbouwer Koop Tjuchem, zou J. bovendien hebben getrakteerd op een avondje Yab Yum.
Justitie kreeg de drie veroordeeld, maar moest toezien hoe de bewuste ambtenaar later door het hof werd vrijgesproken. Met die uitspraak zijn ook de veroordelingen van Bos, Koop en V. op losse schroeven komen te staan, lijkt de advocaat-generaal te beseffen.
In een poging extra bewijs in handen te krijgen tegen het drietal, vroeg zij het hof gisteren om vier (oud-)werknemers van Rijkswaterstaat te horen. “In de zaak tegen J. heeft het hof kennelijk stukken gemist en is zo tot een onjuiste uitspraak gekomen”, legde de aanklager uit.
Haar verzoek schoot de verdediging echter volledig in het verkeerde keelgat. “Meer dan twee jaar heeft het OM niets gedaan. Dan loopt vervolgens een andere corruptiezaak stuk en moet in dit proces ineens nieuw onderzoek worden verricht. Daar heb ik echt grote moeite mee”, brieste Kees de Vries, advocaat van Henk Koop.
Hij vond de handelwijze van justitie al helemaal onbegrijpelijk omdat het OM twee weken terug zelf de hogerberoepszaken heeft ingetrokken. “De grenzen van een behoorlijke procesorde zijn hier echt overschreden.”
V.’s raadsman Daan Doornbos keerde zich faliekant tegen nieuw getuigenverhoor vanwege de ouderdom van de zaak. “We hebben het over gebeurtenissen van elf jaar geleden! Hoe scherp is het geheugen van gepensioneerde ambtenaren dan nog? En hoe betrouwbaar zijn hun verklaringen? Zeker gezien alle media-aandacht die er is geweest.”Volgens Doornbos geeft het huidige dossier voldoende antwoorden op de vragen van het OM. Het Haagse gerechtshof laat deze week nog weten of het verzoek van justitie wordt gehonoreerd. De inhoudelijke behandeling van de zaken tegen Bos, Koop en V. zal pas in juni plaatsvinden.

Reageer op dit artikel