nieuws

Noorse tunnel op recorddiepte klaar

bouwbreed

In Noorwegen is zaterdag de diepste wegentunnel ter wereld officieel vrij gegeven voor verkeer. De Eiksundtunnel bereikt een diepte van 287 meter onder de zeespiegel en verbindt een eiland aan de Noorse kust met 22.000 inwoners met het vasteland.

In Noorwegen is zaterdag de diepste wegentunnel ter wereld officieel vrij gegeven voor verkeer. De Eiksundtunnel bereikt een diepte van 287 meter onder de zeespiegel en verbindt een eiland aan de Noorse kust met 22.000 inwoners met het vasteland.
De aanleg van de ruim 7,8 km lange tunnel met drie rijstroken en een helling van 9,6 procent aan de ene en 7,6 procent aan de andere kant vergde, in combinatie met de bouw van een brug en de aan- en afvoerwegen, 5 jaar. Het project kostte 121 miljoen euro en bleef daarmee ruimschoots binnen het budget. Voor de veiligheid zijn onder meer om de 125 meter noodtelefoons en brandblussers geplaatst, terwijl volgens bouwheer Statens Vegvesen (de rijkswegendienst) ook sprake is van een gegarandeerd storingsvrije stroomvoorziening waarmee onder meer 26 ventilatoren draaiend worden gehouden.

Reageer op dit artikel