nieuws

Nederland loopt miljarden mis

bouwbreed

Door ernstige tekortkomingen bij de besteding van EU-gelden, loopt Nederland miljoenen euro’s mis. Wegen worden niet Europees aanbesteed terwijl er wel subsidie voor is aangevraagd.

Dat meldde de Algemene Rekenkamer gisteren in het EU-trendrapport 2008. Volgens de Rekenkamer loopt Nederland miljoenen euro’s mis uit Brussel doordat de besteding van EU-gelden voor regio’s de afgelopen jaren ernstige tekortkomingen vertoonde. Het gaat vooral om het niet volgens de EU-regels aanbesteden van wegen en andere infrastructurele projecten. Tweede Kamerlid Frans de Nerée (CDA) toonde zich geschokt door de tekortkomingen bij de EU-bestedingen. Hij eiste gisteren direct opheldering van minister Bos (financiën). De Nerée wil weten hoeveel geld Nederland hierdoor kwijt is. “In 61 procent van de uitgaven in Europa zitten onvolkomenheden. Dat is 61 miljard. Ik vind dat schokkend”, aldus het Kamerlid.

Btw-kwestie

De fouten bij de besteding van EU-subsidies deden zich voor in de periode 2000-2006. Na controles door Brussel heeft het ministerie van Economische Zaken een actieplan in gang gezet om de problemen op te lossen, maar volgens de Rekenkamer loopt dit ver achter op de planning.
Ook declareerden Nederlandse gemeenten en provincies btw-kosten bij Europa die ook al waren vergoed door het Nederlandse Rijk. Verder ontbreken er vaak documenten, schrijft de Rekenkamer.
Over het dubbel declareren van btw wil De Nerée eveneens opheldering. Een aantal gemeenten en provincies zou van 2003 tot 2007 waarschijnlijk ten onrechte btw voor EU-projecten dubbel hebben gedeclareerd. Nederland verschilde met Brussel van mening over de vraag of dit was toegestaan. Vorig jaar besloot het ministerie van Financiën echter de declaraties stop te zetten.
Hoewel de discussie met Brussel nog niet is afgerond, verwacht de Rekenkamer dat ook deze ‘btw-kwestie’ Nederland geld gaat kosten.

Reageer op dit artikel