nieuws

Mogelijkheden winning beton en zand heel goed

bouwbreed Premium

Op middellange termijn lijken er goede mogelijkheden te zijn voor beton- en metselzandwinning in Nederland. Dat schrijft de commissie-Tommel aan staatssecretaris Huizinga (water) in een nog niet openbaar advies.

Het advies wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd. De commissie adviseert het kabinet jaarlijks over ontgronden.
Uit het nieuwe advies blijkt dat er op middellange termijn goede mogelijkheden zijn voor beton- en metselzandwinning in Nederland. De omslag naar het nieuwe systeem van meer markt lijkt zich goed te ontwikkelen, denkt Tommel.
Zorgen zijn er nog wel. Zo bevinden veel van de nieuwe marktinitiatieven voor zandwinning zich in een zeer pril stadium. Zo is de invloed van de import van beton- en metselzandwinning nog zeer groot. De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen maakt zich grote zorgen, constateert Tommel. Naar nu blijkt wordt de Duitse overheid geconfronteerd met een groeiende maatschappelijke weerstand tegen ontgrondingen. De Duitsers hebben daarom moeite – helemaal nu de marktinitiatieven nog pril zijn – met de importdrang van de Nederlandse overheid. Tommel adviseert het kabinet om met de Duitsers om de tafel te gaan.
Om in de nabije toekomst geen tekort te krijgen aan belangrijke bouwstoffen zijn de overgangslocaties Geertjesgolf en Over de Maas zeer belangrijk.

Reageer op dit artikel