nieuws

Maasstad weert artistieke ruimte

bouwbreed Premium

Een plan van woningcorporatie Vestia om eenvormigheid in de openbare ruimte op artistieke wijze te doorbreken heeft tot onenigheid geleid met Rotterdamse ambtenaren. Reden: vrees voor hoge onderhoudskosten.

Aanvankelijk stapte de deelgemeente uit het overleg, maar de partijen zijn weer in gesprek. De deelgemeente verwacht echter vervangende plannen voor de ontwerpen die twee ontwerpers voor Vestia maakten voor de buurt Hordijkerveld. “We praten weer, we komen er samen wel uit”, is het enige dat een woordvoerder van de deelgemeente kwijt wil.
Vestia, dat momenteel grootschalig investeert in het tuindorp, lanceerde de kunstzinnige buitenruimteplannen samen met het Centrum Beeldende Kunst (CBK). In een gebied rond een nieuw gegraven singel zouden volgens de plannen speciaal vormgegeven straatmeubilair, picknicktafels en levendig vormgegeven tuinen met bijzondere planten en bomen komen. Die weken af van de – zeer beperkte – Rotterdamse standaardcatalogus, die standaardbankjes, grijze stoeptegels, drie soorten betonstraatstenen en zelfs legpatronen voorschrijft. Volgens afspraak zouden Vestia en CBK de eerste drie jaar de onderhoudskosten betalen. Als het na die periode voldoende onderhoudsvriendelijk zou blijken, zou de deelgemeente het beheer overnemen.
De deelgemeente weigert te vertellen waarom dat aanbod nu alsnog is afgeslagen.

Reageer op dit artikel