nieuws

Kunstgrasproductie Ten Cate stokt door productieprobleem

bouwbreed

De kunstgrasproductie van Ten Cate stagneert door technische problemen met nieuwe machines. De Twentse leverancier kan door de problemen bij productielocaties in Nederland en de Verenigde Staten de vraag naar kunstgras niet aan.

Ten Cate investeerde de afgelopen zeven jaar 27 miljoen euro in de Amerikaanse kunstgrasfabrieken in het in Ohio gelegen Dayton, maar heeft daarmee het afgelopen jaar de productie niet op het gewenste niveau kunnen brengen. Naast fabricageproblemen kampt Ten Cate met hoge grondstofprijzen. De marges van de kunstgrasactiviteiten zijn hierdoor het afgelopen jaar extra onder druk komen te staan. Voor 2008 zijn de afzetprijzen van kunstgras naar boven bijgesteld zodat de gestegen productiekosten aan de opdrachtgevers doorberekend kunnen worden.
Het bedrijfsresultaat in 2007 van het onderdeel Geosynthetics 0x26 Grass daalde door de achterblijvende productie en de hoge grondstofprijzen met 22 procent.
De divisie Geosynthetics 0x26 Grass wist ondanks de productieproblemen op eigen kracht met 8 procent te groeien naar een omzet van 468 miljoen euro. De overname van het in Genemuiden gevestigde Edel Grass zorgde in 2007 bij het bedrijfsonderdeel voor een omzetstijging van 10 procent.
In de Verenigde Staten daalde het afgelopen jaar de vraag naar geotextiel, dat in de grond-, weg- en waterbouw veel wordt gebruikt. De volumedaling in de VS wordt enigszins goed gemaakt door een toename van de afzet in Europa en Azië waar in het Chinese Zhuhai een nieuwe fabriek voor geosynthetics is gebouwd.
De totale omzet van het wereldwijd actieve Ten Cate groeide in 2007 met 15 procent naar 886 miljoen euro.

Reageer op dit artikel