nieuws

Kritiek gemeenten op ruimtelijk beleid Rijk

bouwbreed

De gemeenten hebben kritiek op de manier waarop het Rijk met de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening aan de slag gaat. De lagere overheden vrezen dat VROM het ruimtelijke beleid te veel vanuit Den Haag wil vastleggen.

De gemeenten hebben kritiek op de manier waarop het Rijk met de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening aan de slag gaat. De lagere overheden vrezen dat VROM het ruimtelijke beleid te veel vanuit Den Haag wil vastleggen.
In een verklaring keert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zich tegen de plannen van het Rijk om via aanvullende algemene regels paal en perk te stellen aan bepaalde ongewenste ontwikkelingen. Het gaat daarbij onder andere om aanvullende regels voor de nieuwe woningen en bedrijventerreinen in nationale landschappen als het Groene Hart en de bouw van bejaardenhuizen en scholen in de buurt van drukke vieze wegen.
Volgens de gemeenten wil het Rijk de deur openhouden om met een aanwijzing altijd gemeentelijke of regionale plannen te kunnen corrigeren. De VNG meent dat Den Haag met de algemene regels de keuzemogelijkheden en verantwoordelijkheid van gemeenten veel te veel inperkt.

Reageer op dit artikel