nieuws

Jenevertunnel wint prijs

bouwbreed Premium

De geur van jeneverbessen in de rokerij; fles na fles wordt in de bottelarij gevuld. De magie van jenever ligt al eeuwen aan de rand van Schiedam. Dus peinzen de makers van Ketel One Vodka en Ketel 1 Jenever er niet over de binnenstad te verlaten als uitbreiden moet. Wereldwijd maakt Nolet vooral in de afgelopen tien jaar een sterke groei door. Ondertussen barst de jeneverfabriek aan de Buitenhaven in Schiedam uit haar voegen.

De geur van jeneverbessen in de rokerij; fles na fles wordt in de bottelarij gevuld. De magie van jenever ligt al eeuwen aan de rand van Schiedam. Dus peinzen de makers van Ketel One Vodka en Ketel 1 Jenever er niet over de binnenstad te verlaten als uitbreiden moet. Wereldwijd maakt Nolet vooral in de afgelopen tien jaar een sterke groei door. Ondertussen barst de jeneverfabriek aan de Buitenhaven in Schiedam uit haar voegen.
Omdat fiks uitbreiden alleen kan op het industrieterrein aan de andere kant van het druk bevaarde water, is de bouw van een tunnel onontbeerlijk. Ondanks verscheidene hindernissen – bouwen onder publiek water, milieuvergunningen en veiligheid – besluit Nolet een slordige 50 miljoen euro te investeren in deze ondergrondse missie.
Exceptioneel
Peter Vermeulen noemt die keus voor een publieke opdrachtgever in deze tijd “exceptioneel”. De architect van Van Mourik prijst vooral het historisch besef van Nolet. “Ze vinden geschiedenis belangrijker dan reclame maken. Een website? Op de fles krijgt iedere consument een ‘kommaarkijkengarantie’.”
De uitbreiding bestaat uit een nieuwe oude molen, die van de buitenkant niet verraadt dat binnen energie wordt opgewekt via innovatieve methoden. Op de oorspronkelijke locatie komen tevens een nieuwe cocktailbar, een bottel- en een expeditiehal.
Bijzonder is vooral de 80 meter lange tunnel van de oorspronkelijke werkplaats naar het nieuwe logistieke centrum waar vrachtwagens alcohol af en aanrijden. De tunnel, die gebouwd is door Van Hattum en Blankevoort, is vooral bestemd voor transport. Zo bereiken de ‘geheime grondstoffen’ de distilleerderij aan overzijde via tientallen pijpleidingen. Pallets vol lege flessen komen via de lopende band aan bij het vulhuis. Eenmaal gevuld brengt de lopende band de flessen terug naar laadpunten. De medewerkers van Nolet maken lopend gebruik van de tunnel die ruim 7 meter breed en 3,5 meter hoog is.

Schreuders

Op de COB-dag eind januari in Amsterdam werd de jenevertunnel beloond met de Schreudersprijs. De jury verkoos distilleerderij Nolet als winnaar uit 27 inzendingen van ondergrondse projecten, vooral vanwege de durf van de opdrachtgever. Vermeulen kijkt terug op een “fascinerend project”.

Reageer op dit artikel